8 d’abril de 2014
    Rosa Martinez i Lourdes Sola
    Rosa Martínez i Lourdes Solà sumen entre les dues més de 52 anys d’experiència com a infermeres assistencials. Ambdues van treballar en l’àmbit hospitalari fins que fa uns anys van començar a treballar en l’atenció primària, on fan servir les flors de Bach com a eina terapèutica. El proper 24 d’abril protagonitzen una nova sessió del cicle d’Aules de coneixement i pràctica infermera en teràpies naturals. Per això han conversat una estona amb nosaltres sobre les possibilitats d’aquesta teràpia, “un remei senzill inspirat en la bellesa de les flors”. 
     
    Quina és la gran aportació de les flors de Bach?

    Són un remei senzill, eficaç i que no necessita grans intervencions. Es pot prendre a qualsevol edat i en diferents situacions emocionals i de salut. Per això s’adapta molt a la visió holística de les infermeres. Són molt eficaces a l’hora de restablir l'equilibri físic i mental de la persona.
     
    En l’àmbit de l’atenció primària ens permeten actuar davant d’un problema de salut puntual i també abordar situacions de cronicitat. Nosaltres hem començat a aplicar-les en casos d’ansietat, dol, estrès, insomni, addiccions, però també per complementar la cura de ferides i problemes a la pell. De totes maneres són òptimes per tractar patiments emocionals que poden derivar en altres problemes de salut. 
     
    Creuen que les teràpies naturals (TNiC) s'apliquen prou en l'atenció primària? S'haurien de promocionar més?

    Creiem que moltes infermeres estan prou formades i tenen interès en aplicar-les. En canvi, la manca de reconeixement d'altres professionals i la falta de temps dificulten que es facin servir en tots els àmbits en què es podria.
     
    I els usuaris les accepten bé?

    Cada cop estan més reconegudes i acceptades pels ciutadans. És qüestió de temps que les teràpies naturals s'acabin aplicant com a complement dels tractaments convencionals de forma més generalitzada. Mentrestant les infermeres hem de seguir treballant per a donar-les a conèixer i garantir que se’n fa un bon ús.
     
    En aquest sentit, és primordial que es faci un registre acurat de les intervencions, cosa que no sempre és possible. Només així podrem acumular evidència de qualitat i per tant defensar l’aplicació òptima de les TNiC.
     
    I en aquest futur de les TNiC, quin paper hi juga la infermeria?
     
    Pel seu caràcter holístic, l’atenció infermera és la part de l’assistència en salut en la qual les teràpies hi encaixen millor. No és estrany doncs que cada cop formin part indivisible dels programes formatius de col·legis oficials, escoles i universitats i altres institucions de formació.

    De fet, són una eina important i de gran ajuda per l'abordatge integral de la cura infermera.