1 de març de 2010

    Les infermeres especialistes en salut mental han defensat la necessitat de posar en valor la seva categoria professional i d’engrandir i fer créixer aquesta especialitat durant la celebració del I Congrés Català i la IV Jornada Catalana d’Infermeria en Salut Mental que els dies 18 i 19 de febrer va reunir més de 250 infermeres catalanes a Sant Boi de Llobregat. 

    Amb el lema Un nou punt d’inflexió, l’esdeveniment ha tingut lloc en el mateix moment que centenars d’infermeres catalanes han realitzat a Madrid la prova objectiva, convocada pel Ministeri d’Educació, per obtenir la titulació d’especialista en salut mental, després d’anys d’experiència professional en aquest àmbit.

    Durant l’acte, organitzat pel Col·legi i la Societat Catalana d’Infermeria de Salut Mental amb el suport de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, la presidenta del COIB, Mariona Creus i Virgili, va destacar la tasca pel Consell de la Professió Infermera per definir el lloc laboral i reconèixer la categoria professional del col·lectiu, fruït de les necessitats expressades per les organitzacions i entitats implicades. 

    En aquest sentit, la directora d’Infermeria de la Conselleria de Salut de la Generalitat, Marisa Jiménez, va reconèixer que actualment l’especialitat en infermeria de salut mental “s’està posant en el lloc que li correspon”, ja que “fins ara estava una mica oblidada”.

    La inauguració també va comptar amb la participació de l’alcalde de Sant Boi de Llobregat, Jaume Bosch, que va destacar el paper de la ciutat com a referent en l’atenció als malalts mentals, del vicepresident de la SCISAM, Jordi Quílez, i de la vocal de Salut Mental de la Junta de Govern del Col·legi, Montse Martínez.

    Martínez va destacar l’èxit de participació de la jornada, que va comptar amb la participació de 40 pòsters científics i 19 comunicacions, mentre que Quílez va ressaltar la necessitat de “posar en valor i augmentar el reconeixement” d’aquesta especialitat, encara desconeguda per la societat.

    Intercanvi d’experiències en salut mental.

    Durant la trobada, es van donar a conèixer diverses experiències de programes d’atenció a la salut mental, com la creació dels grups psicoeducatius i de salut mental, conduïts sobretot per infermeres i que ja funcionen en diversos equips d’atenció primària de Catalunya.

    La jornada també va servir per difondre la tasca que estan fent les infermeres que treballen a la xarxa de drogodependències i en diversos dispositius de salut mental, com l’àmbit hospitalari, domiciliari i comunitari, on el paper de la infermera és especialment rellevant.

    També es van debatre els nous reptes del col·lectiu, com l’aplicació de l’Espai Europeu d’Educació Superior o el Pla director de Salut Mental, així com la manca d’especialistes en alguns àmbits de treball, especialment en la xarxa d’atenció a la infància i l’adolescència.