Mor Joaquima Ribot i Puig, fundadora i presidenta de l'Associació Catalana d'Infermeria
24 de març de2017
Infermera amb una àmplia experiència assistencial i gestora, va ser una de les fundadores de l'ACI a principis dels anys 80 i figura referent per a la professió. Qualificada com a dona infatigable en la seva lluita per la professió infermera, va ser una de les impulsores de la primera reforma de l’atenció primària a Catalunya.
Joaquima Ribot i Puig, una de les figures clau de la història recent de la infermeria a Catalunya, va morir ahir als 82 anys. Ribot tenia una àmplia experiència assistencial en l’àmbit quirúrgic i d’urgències i, sobretot, gestora. A la professió infermera era especialment reconeguda per la seva aportació des de diferents institucions professionals especialment l’Associació Catalana d'Infermeria (ACI), de la que n’era cofundadora.
L’ACI va néixer el 1982 resultat del gran èxit del 1er Congrés d’Infermeria Catalana, l’any anterior, i impulsada per un grup d’infermeres: Carolina Meléndez, Maria Llobet, Mariona Creus, Àngels Elias, Victòria Sanfeliu i la pròpia Joaquima Ribot, amb l’objectiu d’afrontar la problemàtica que presentava el col·lectiu infermer. Ribot va ser la presidenta de l’ACI al llarg de quasi dues dècades i fins a la seva dissolució, el 2014. Un càrrec que va ostentar després d’un període de transició a l’associació, conduit per Dulce de Fuenmayor, arran de la mort de la primera presidenta de l’entitat, Carolina Meléndez, el 1987.
Dona de mirada ample i d’una intuïció prodigiosa, el seu pas per diferents responsabilitats a l’Institut Català de la Salut i, posteriorment a la Delegació de Sanitat a Girona, la van convertir en una de les impulsores de la primera reforma de l’atenció primària a Catalunya i, molt concretament de programes cabdals com el d’Atenció a la dona.
Les aportacions de la Joaquima Ribot al llarg dels últims 30 anys han estat cabdals i referents pel desenvolupament de la professió i han estat àmpliament reconeguts per diferents institucions. Ribot va rebre la Medalla President Macià del Govern de Catalunya, el 2002; el Premi Dofí d’Or (insígnia distintiva del Màster en Administració i Gestió en Cures d'Infermeria de l'Escola Universitària d'Infermeria de Santa Madrona), el 2005; el Premi A Prop Teu 2009 del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona i el Premi Carolina Meléndez Fernádez de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya, el 2011, entre d’altres.