3 de juny de 2016
    Rosa Rifa
     
    El Comitè de desenvolupament de diagnòstics de NANDA Internacional ha acceptat incloure el diagnòstic Risc de transició migratòria complicada proposat per la Doctora Rosa Rifà, infermera, professora i directora del Grau en Infermeria de Blanquerna-URL.

    La confirmació de l’acceptació d’integrar aquest nou diagnòstic s’ha ratificat a la darrera conferència de NANDA-I realitzada a finals de Maig i la seva publicació s’inclourà en l’edició de la classificació que correspon al bienni 2018-2020.

    La Dra. Rifà considera aquesta fita com a “molt positiva”. “Considero que la inclusió d’aquest diagnòstic d’infermeria en les bases de dades de les aplicacions informàtiques per a la gestió del tenir cura a través d’estàndards i competències formalitzades, significaria, per una part, el compromís estructural i institucional vers la diversitat cultural i, per l’altra, l’acceptació tàcita del protagonisme de les infermeres en l’abordatge dels reptes que la població immigrant ens planteja”, afegeix.

    La proposta del nou diagnòstic Risc de transició migratòria complicada sorgeix, explica la Dra. Rifà, de la necessitat de donar nom a un dels fenòmens de major transcendència sociocultural i política del segle XXI, la migració, des de la disciplina infermera.

    La Doctora Rifà va iniciar el procediment per a la inclusió d’aquest diagnòstic per la via establerta per la pròpia organització i es va enviar al juny de 2013 al Comitè de desenvolupament de diagnòstics. Per a la proposta de l’etiqueta diagnòstica  i la seva definició es va tenir en compte el concepte de Transició del model de Meleis, entesa no com el trasllat d’un lloc a un altre sinó como l’experiència vital que l’autora descriu i es va garantir que l’etiqueta tingués els eixos requerits per a la seva formulació: transició migratòria, complicada i risc. En el cas dels factors de risc, sorgeixen de la recerca qualitativa realitzada per a la identificació del context migratori en el que es desenvolupen els diagnòstics d’infermeria identificats des de la perspectiva dels immigrants. També es va consultar amb dues expertes, les professores Lynda Carpenito i Carme Espinosa, que varen validar la proposta realitzada. Durant el període d’aprovació, s’han entregat documentacions d’argumentació teòrica de diferents aspectes que des del comitè consideraven calia complementar, com ara la justificació amb evidència científica de la competència de les infermeres per al seu abordatge o l’aprofundiment del marc teòric proposat, entre d’altres.

    Un diagnòstic necessari i de plena actualitat

    L’origen del projecte es remunta al 2006 amb el Projecte de Millora de l’atenció a la població immigrant en atenció primària de salut a  Catalunya, realitzat des del GREVS (Grup de Recerca en estils de vida saludable). Aquest estudi multicèntric, realitzat a 15 centres d’atenció primària del Institut Català de la Salut (ICS) en el que van col·laborar 67 infermeres, es van identificar 55 etiquetes diagnòstiques diferents.

    “En els resultats de la investigació”, explica la Dra. Rifà, ”vam observar una gran variabilitat diagnòstica  i va sorgir la inquietud”. D’aquí parteix també el treball final del Máster en Ciències de la Infermeria titulat  “Diagnòstics d’Infermeria vinculats al procés migratori: perspectiva de les professionals d’ Infermeria”, subvencionat pel Col·legi i amb l’objectiu d’analitzar la percepció de les infermeres sobre quins eren els  diagnòstics d’infermeria vinculats al procés migratori” i en el que es van identificar 13 diagnòstics d’infermeria, entre la metasíntesi  i el grup focal realitzats. Les línies de futur proposades en l’estudi afirmaven que era necessari realitzar propostes de diagnòstics d’infermeria que contemplessin la perspectiva de les persones nouvingudes sobre la seva experiència migratòria. “Aquest va ser el punt de partida de la recerca realitzada per a l’obtenció del doctorat”,  conclou la Dra. Rifà.

    Aquesta és la tercera proposta de diagnòstics presentats a NANDA-I des de l’Estat espanyol. Les anteriors han estat Ansietat davant la mort proposat pel Dr. Joaquin Tomàs Sabado i Estil de vida sedentari proposat pel Dr. Adolf Guirao.