Les dues administracions integren els sistemes informàtics en una prova pilot en persones grans i pacients complexos de dos barris de la ciutat. L'intercanvi de dades sobre els usuaris atesos busca facilitar la presa de decisions en l’atenció a les persones i avançar cap a l'atenció integrada social i sanitària.

Salut i l’Ajuntament de Barcelona començaran a compartir dades de salut i socials

El nou model d’intercanvi d’informació sanitària i social que acaben de posar en marxa la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona permetrà als professionals de la salut i dels serveis socials d’ambdues administracions per primer cop intercanviar dades en temps real sobre els usuaris que atenen i, a més a més, consultar-les cada cop que ho considerin necessari.

El model, que ja està funcionant com a prova pilot als barris barcelonins de la Nova Esquerra de l’Eixample i del Besòs, se centra en un primer moment en l’atenció a la població major de 64 anys i en situació d’alta complexitat social i sanitària, però aspira a estendre’s al conjunt de centres de serveis socials bàsics i equips d’atenció primària de Barcelona i progressivament en els propers anys a tota Catalunya, també per al conjunt de la població. Els primers resultats del funcionament es valoraran a l’inici del segon trimestre de l’any.

El sistema enregistra quin professional de l’àmbit sanitari i social fa cadascuna de les consultes i facilita el contacte de cada referent professional. L’objectiu de vincular la Història Clínica Compartida de Catalunya (HCCC) i l’Historial d’Atenció Social del Sistema d’Informació d’Acció Social (SIAS) és agilitzar el procés d’atenció a les persones amb necessitats complexes per tal de donar-ne resposta de manera més ràpida i coordinada entre els dos àmbits d’atenció i d’aquesta manera per poder avançar cap a l’atenció integrada social i sanitària.

Aquesta és una de les primeres iniciatives a Europa en aquesta àrea i és un primer pas per la construcció d’un sistema d’informació compartit. El model d’atenció integrada pot tenir efectes positius sobre el conjunt de la població i la voluntat és estendre el sistema progressivament a tota la ciutat. Entre els col·lectius que potencialment podrien beneficiar-se en major grau del nou model s’ha identificat el de les persones amb problemes de salut mental, les persones que pateixen situacions de violència masclista o intrafamiliar i les persones sense llar i els infants.

Accedeix a la nota de premsa de l'Ajuntament de Barcelona i de Salut.