Cada any s’infecten als hospitals catalans 10.000 persones durant la seva estada al centre, un 7% de les que hi ingressen. Es calcula que el 70% d’aquestes infeccions es podrien prevenir mitjançant programes de control i aplicant mesures de prevenció quirúrgica. Amb l'objectiu de reduir aquestes infeccions, el Departament posa en marxa el programa PREVINQ-CAT amb un seguit de mesures per als equips quirúrgics.
Durant el 2016 els hospitals ja van participar en una prova pilot durant la qual es van implementar una sèrie de mesures preventives a les intervencions colorectals que van aconseguir reduir un 25% de les infeccions respecte de l’any 2015.
Entre les mesures que estableix el programa PREVINQ-CAT que els equips quirúrgics dels diferents hospitals haurien d’aplicar hi ha la: la dutxa preoperatòria, amb sabó antisèptic; l’administració de la profilaxi antibiòtica adequada, a l’àrea quirúrgica, amb dosis ajustades al pacient i que aquesta administració finalitzi dins dels 60 minuts anteriors a la incisió; l’ús correcte del maneig del pèl cutani, no cal eliminar-lo en cas que no sigui necessari, i, si es fa, s’ha d’esquilar amb maquineta elèctrica de capçal rebutjable; la correcta descontaminació de la zona de la pell en què es fa la incisió; un bon control de la glucèmia perioperatòria, i l’aplicació de mesures per mantenir la temperatura corporal de la persona operada en 36 °C durant tot el procediment operatori.
Resistència als antibiòtics
Un dels problemes de les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària és que una gran part són provocades per bacteris resistents als antibiòtics. En molts casos, a causa de l’ús inadequat dels antibiòtics, com ara l’abús i l’automedicació, molts microorganismes han evolucionat per fer-se resistents a aquests fàrmacs i això fa que existeixi el risc de no disposar de tractaments antibiòtics que siguin efectius davant certs gèrmens.
Tot i que les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària representen un 7% dels pacients que ingressen en un hospital, provoquen un increment de la durada de l’estada hospitalària i, en conseqüència, un augment de costos de salut per a les persones ateses, les seves famílies i el sistema de salut. S’estima que el cost econòmic d’aquestes infeccions és d’uns 30 milions d’euros cada any per al sistema sanitari. En concret, les bacterièmies de catèter venós central i les infeccions de localització quirúrgica en la cirurgia colorectal són les infeccions que comporten més cost.
Durant el 2018, el programa PREVINQ-CAT, a través del programa VINCat del Servei Català de la Salut preveu fer un seguiment i control de l'aplicació d'aquestes mesures en altres intervencions, com les de traumatologia i cirurgia cardíaca.