12 de desembre de 2016

    Un infermer d’emergències del SEM i un infermer de la UCI de l’Hospital Moisès Broggi relaten la seva experiència amb gossos, com a teràpia que ajuda a la recuperació de les persones.

    Teràpies i rescats amb gossos, experiències infermeres

    Nombrosos estudis han demostrat que la teràpia amb animals ajuda als nens amb càncer, paràlisi cerebral, esclerosi múltiple i autisme; i que més del 50% de persones amb depressió lleu experimenten importants beneficis després de fer teràpia amb animals ensinistrats. Alguns hospitals com el de Sant Joan de Déu, l’Hospital Moisés Broggi de Sant Joan Despí o l’Hospital de Mataró estan fent proves pilot de teràpia assistida amb gossos, ja els han integrat o estan estudiant la seva viabilitat per a humanitzar les cures.

    Bé ho saben Ramsés Martí, infermer d’emergències extrahospitalàries del SEM i responsable del Grup de Rescat Aquàtic Caní; i Rubén Castrillo, infermer de la unitat de Cures Intensives de l’Hospital Moisés Broggi de Sant Joan Despí que, a la seva feina, han constatat els beneficis que aporten la interacció entre persones en processos de recuperació i les mascotes.

    Rubén Castrillo va decidir portar a la UCI la gossa d’un usuari que portava 5 mesos ingressat per una traqueotomia i que estava connectat a un respirador. “Per animar-lo, la família penjava fotos a la seva habitació,  i vaig veure que hi havia la d’una gosseta i vaig pensar que l’animaria veure-la” explica l’infermer. Ho va comentar al centre hospitalari i als integrants del projecte HU-CI i van possibilitar aquesta visita especial. “La seva alegria va ser immediata, tot i que no tenia gaires forces per reincorporar-se de la butaca” relata Castrillo. “La valoració ha estat molt positiva, tot el personal de l’hospital coincideix en que l’usuari està molt més animat, amb una actitud més positiva i amb més força” relata l’infermer. Arran d’aquesta bona experiència, el centre està estudiant la possibilitat de portar gossos a la UCI, fer un estudi sobre la seva viabilitat estudiant les condicions i seguretat de l’entorn.

    Teràpies i rescats amb gossos, experiències infermeres

    L’Hospital Moisés Broggi fa més d’un 1 any que té una comissió que treballa per a humanitzar les cures i ja han dut a terme activitats com l’organització de concerts o la flexibilització dels horaris de visita (UCI de portes obertes). A Barcelona ja hi ha diferents centres que duen a terme accions en aquesta línia com l’Hospital de Barcelona, Hospital Parc Taulí de Sabadell o el Hospital 12 de Octubre.

    Cada cop són més els professionals de la salut que defensen els beneficis que comporta la presència de mascotes per a l’usuari, millores a nivell cognitiu, emocional-afectiu, físic i social. Així ho corrobora l’infermer d’emergències del SEM, Ramsés Martí, Sobretot en el cas de persones amb malalties terminals, està comprovat que els usuaris milloren física i anímicament. Evidentment s’ha de fer en unes condicions específiques: estudiar cada cas, que l’animal no comporti cap risc, i controlant l’entorn, ja sigui habilitant un box amb cortina d’aire o en un espai obert.

    Teràpies i rescats amb gossos, experiències infermeres

    Ramsés, que ja està acostumat a treballar amb gossos per a fer rescats aquàtics, ho té clar “les mascotes formen part de la nostra vida i separar-nos d’elles quan anímicament estem molt baixos afegeix encara més patiment, sobretot en el cas de persones que viuen soles i no saben qui se’n farà càrrec”.

    Martí és membre de la Comissió Nacional de Prevenció i porta quatre anys treballant en tasques preventives i d’entrenament de gossos de rescat aquàtic. Martí explica que els gossos, per les seves característiques,

    Són perfectes pel salvament aquàtic. Són el millor complement del socorrista, perquè són ràpids i eficaços i molt efectius per a fer rescats múltiples per la seva força i capacitat pulmonar, que els permet arrossegar fins a 1.500 kilograms a l’aigua.