Infermers de l‘Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i de l’Hospital de Sant Rafael de Barcelona dissenyen una aplicació mòbil, 2RescApp, que serveix de guia en cas que algú proper pateixi una sobredosi. Avui, 31 d'agost, es commemora el Dia Internacional per a la prevenció de la sobredosi per drogues.

Una App que pot salvar vides

La vida d’una persona pot dependre d’un simple clic de telèfon mòbil. Tres infermers dels serveis de psiquiatria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Àlex Marieges i Agnès Pujol) i de l’Hospital de Sant Rafael de Barcelona (Fernando Campaña), juntament amb l’enginyer Manuel Escobar de l’empresa Biocapax  i el videògraf Jordi Alcalà, han creat de manera totalment altruista una aplicació mòbil de rescat per a persones que pateixen una sobredosi d’opiàcids.  L'app s’anomena 2RescApp, és gratuïta i està disponible per a dispositius Android, en català, castellà, anglès i francès. Es tracta d’una guia d'actuació urgent per a una persona que detecta a un individu que pot estar patint una sobredosi d'heroïna.

Avui es commemora el Dia Internacional per a la Prevenció de la Mort per Sobredosi, que enguany porta per lema "És hora de recordar. És hora d'actuar" i pretèn concienciar a la població sobre la importància de la prevenció. Els experts dels serveis de conductes addictives recomanen als que consumeixen que ho facin acompanyats, per si sorgeix algun incident. En aquest sentit, l'app s’adreça a l’acompanyant, per a que pugui actuar en cas de presenciar algú que està patint una sobredosi d’opiacis. "És una guia molt senzilla que ofereix un ajut visual i auditiu i és gratuïta”, explica Àlex Marieges, supervisor d'infermeria del servei de psiquiatria de l'Hospital de Sant Pau.

Estar sempre acompanyat

Marieges va tenir la idea en base a seva experiència a Sant Pau “als centres sanitaris fem formació de rescat però els usuaris que acudien a la unitat de dispensació de metadona no feien gaire cas als díptics preventius que es repartien, se’ls guardaven a la butxaca o els tiraven a la paperera, i quan es trobaven davant de presenciar una  sobredosi  necessitaven un altre tipus de suport per oferir ajuda i les primeres maniobres de rescatabilitat ". Des que es va implantar l’aplicació a finals de desembre, s’han fet gairebé 500 descàrregues i les primeres experiències als  centres  on s’aplica és molt positiva “forma part del material de formació de rescat i els usuaris valoren molt positivament el fet que reforci el missatge de que no es quedin sols davant una sobredosi”. La intenció és que aquesta app acompanyi tot el kit de material  habitual a la xarxa de centres d’atenció a les drogodependències, i no només per a personal de l’àmbit sanitari sinó també treballadors  socials, educadors socials  així com per  familiars i / o altres  persones de suport de les persones consumidores.

Sense necessitat de connexió wifi

L’aplicació té l’aval de l’Agència Catalana de Salut i en un primer moment es va fer per a dispositius Android “que és la plataforma més habitual del sector de població a qui s’adreça” explica Jordi Alcalà, creador dels continguts audiovisuals, “la intenció és traslladar-la posteriorment a IOS i traduir-la també a l’àrab i rus”.  L'aplicació no necessita connexió wifi ni una gran despesa de dades mòbils per a funcionar. Un cop es descarrega, tot el protocol d'actuació està disponible només  obrir-la. “La intenció és que més endavant també es pugui fer ús de la geolocalització, per interactuar més ràpidament amb els serveis d’emergències” afegeix.

El consum d’heroïna durant els anys 70 i 80 va ser una veritable epidèmia. Avui dia i tot i que el nivell de consum s’ha relegat com a residual, mai ha desaparegut del tot. La sobredosi segueix sent una causa important de mortalitat entre els joves a Europa. Les dades de l'Eurostat 2013 mostren que representen més del 3,4% de totes les morts entre els europeus de 15 a 39 anys. S’estima que cada any, entre el 9 i el 22% dels consumidors d’heroïna patiran almenys una sobredosi no mortal mentre que un 3 a 9% en els de cocaïna depenent de la via d’administració. Hi ha una base de consumidors i des dels centres de salut pública es fa molta tasca de prevenció “si s’actua ràpidament aquestes morts poder ser evitables i la app pot ajudar” incideix Marieges.

PEU DE FOTO: (d'esq. a dreta) Àlex Marieges i Jordi Alcalà