L’Associació d’infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) ha publicat la Guia pràctica sobre l'abordatge de la desnutrició en la gent gran i en pacients amb cronicitat juntament amb la Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral (SENPE), on descriu factors de risc associats a la desnutrició, un test i una enquesta que permeten als professionals fer una avaluació de la persona atesa i inclou un pla d'intervenció nutricional. El paper de les infermeres d’atenció primària és clau en l’atenció i cura d’aquestes persones. 

Infermeres d’atenció primària editen una guia sobre la desnutrició en la gent gran i persones amb cronicitat

L'AIFiCC alerta que la gent gran que pateix malalties, especialment degeneratives, té més risc de patir desnutrició. Així ho demostren les dades del Libro blanco de nutrición en España: un 4% de la població de més de 65 anys a Espanya pateix desnutrició i entre un 22-25% està en risc de patir-ne.

Els principals factors de la desnutrició entre la gent gran estan relacionats amb tenir malalties cròniques i presentar problemes de masticació i deglució per la disminució de la secreció de saliva i per alteracions en la dentadura, pròpies de l’edat. Aquest grup de població s'atén majoritàriament a domicili per equips d’atenció primària que fan el seguiment del seu estat de salut i on el paper de les infermeres d’atenció primària en l’atenció i cura d’aquestes persones és clau.

Amb aquestes dades sobre la desnutrició en la gent gran sobre la taula, s’ha elaborat la guia de l’AIFiCC i la SENPE. La publicació descriu els factors de risc associats a la desnutrició com: la disfàgia (que afecta entre el 30-40% de les persones grans), els problemes buco-dentals, el risc d’aïllament social, les malalties que cursen amb anorèxia o augment de les pèrdues de nutrients (vòmits, diarrees), la polimedicació o la depressió. La guia permet fer un cribatge i una avaluació a partir d’un test observacional i una breu enquesta. En funció dels punts obtinguts s’obté una valoració de l’estat nutricional de l’usuari. També inclou un pla d’intervenció nutricional on es determina el tipus de textura de la dieta, i aliments que cal que la conformin.

La publicació ha comptat amb el suport del Programa de prevenció i atenció a la cronicitat, i el Pla Interdepartamental d’atenció i interacció social i sanitària del Departament de Salut.  

Accedeix a la guia a l'enllaç: http://www.aificc.cat/storage/guies/malnutricio.pdf