L' estudi, impulsat per l'Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol, l'Escola Universitària d'Infermeria de l'Hospital de Sant Pau (UAB) i l'Institut Català de la Salut, ha examinat el nivell de comprensió de la informació de salut que reben els pacients grans amb insuficiència cardíaca atesos als centres d’atenció primària i posa de manifest la falta de comprensió de la majoria de pacients, un fet que pot dificultar seguir el tractament adequadament.

Un estudi manifesta la falta de comprensió de la informació de salut que reben els pacients grans amb insuficiència cardíaca als centres de primària

Un estudi de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol, l'Escola Universitària d'Infermeria de l'Hospital de Sant Pau (UAB) i l'ICS ha examinat, per primera vegada, el nivell d'alfabetització en salut de pacients amb insuficiència cardíaca (IC) atesos al primer nivell assistencial. Es tracta de les habilitats cognitives i socials que determinen el nivell de motivació de l’usuari i que permetrà prendre les decisions més apropiades sobre la pròpia salut. 

De la recerca es desprèn que la majoria de pacients té una baixa capacitat per comprendre la informació que se li dona a la consulta i per utilitzar-la en benefici propi. Com a conseqüència, els investigadors afirmen que pot dificultar la realització de les mesures d'autocura, essencials per als pacients amb IC, i el compliment del tractament.

Rosalia Santesmases —infermera, professora de l’Escola Universitària d’Infermeria Sant Pau (EUI-Sant Pau) i investigadora de l'IDIAP— afirma:És prioritari tenir en compte el nivell d'alfabetització en salut per poder adequar els missatges i realitzar accions i intervencions a les consultes que facilitin la comprensió de la informació de salut i afavoreixin la implicació dels pacients en el tractament de la seva malaltia. Es tracta d’apoderar el pacient, i donar-li les eines perquè sigui capaç de prendre decisions. En el tractament de la IC, els fàrmacs no són suficients i és fonamental que el pacient assumeixi la responsabilitat d'incorporar al seu dia a dia una sèrie d’hàbits saludables, rutines per controlar possibles descompensacions de la malaltia i que estigui atent als senyals d'alerta.

L'estudi s'ha realitzat en diversos equips d'atenció primària de la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’ICS a l’Hospitalet de Llobregat (EAP Pubilla Cases, Florida Nord, Florida Sud, Santa Eulàlia Nord, Santa Eulàlia Sud, Gornal, Bellvitge, Can Serra, Centre i Sant Josep) en pacients de més de 55 anys amb IC diagnosticada en l'últim any. La mostra ha inclòs  un total de 318 pacients amb una mitjana d'edat de 77 anys.