FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
14 de febrer de 2014
    Dolors Llorens: “Tots els centres hem de poder mesurar de la mateixa manera els indicadors de qualitat de les cures”
     
    Foto Dolors Llorensweb.JPGInfermera coordinadora del document Indicadors d'avaluació de les cures infermeres
     
    Aquesta infermera, que actualment és directora infermera de la Xarxa Assistencial i Universitària Althaia de Manresa, ha coordinat els treballs per elaborar una proposta d’indicadors d’avaluació per a les cures infermeres, un document que el passat 20 de gener va aprovar la Comissió d’Indicadors d’Avaluació del Consell de la Professió Infermera la Consell de la Professió Infermera.
     
    Aquest treball, que ha de permetre tenir una metodologia única per poder comparar els indicadors dels diversos centres, és fruït del treball conjunt d’un grup d’infermeres expertes “amb ganes de millorar la professió i un ampli coneixement sobre el tema”, explica Dolors Llorens.
     
    En l’elaboració d’aquest treball i hi han participat les infermeres Núria Cobalea, Joan Carles Contel, Lena Ferrús, Núria Martí, Pilar Pérez, Mireia Subirana, Ester Crusellas, Elisenda Carrau i Núria Cuxart.
     
    Per què és important aplicar indicadors en la pràctica assistencial?
     
    Els indicadors són eines que permeten avaluar de manera sistemàticala pràctica clínica i tenir informació sobre el que fem i com ho fem. Són mesures que pretenen objectivar de forma quantitativa o qualitativa esdeveniments per poder prendre accions per millorar o bé avaluar avenços. D’altra banda, cal posar en marxa estratègies de millora i les eines necessàries per oferir una pràctica excel·lent.
     
    D’on surt la necessitat d’elaborar aquest document de consens?
     
    L’origen sorgeix des del Consell de la Professió Infermera de Catalunya, després d’elaborar i aprovar un document de propostes presentat per la Comissió l’Ordenació i Comissió de l’Exercici per garantir la qualitat assistencial del sistema públic davant la situació de reajustament econòmic.
     
    L’origen sorgeix des del Consell de la Professió Infermera de Catalunya, després d’elaborar i aprovar un document de propostes presentat per la Comissió l’Ordenació i Comissió de l’Exercici per garantir la qualitat assistencial del sistema públic davant la situació de reajustament econòmic.
     
    Partint d’aquest document es va elaborar un annex per concretar aquesta proposta inicial. I un dels objectius del primer apartat va ser la de determinar indicadors que permetin a les infermeres valorar els nostres resultats de manera objectiva. Per fer-ho possible, es va crear una comissió que varem tenir l’encàrrec de definir indicadors útils per millorar la qualitat de la nostra atenció.
     
    Hi ha indicadors molt dispars entre els diversos centres?

    A molts centres sanitaris des de fa bastants anys identifiquen i analitzen si les intervencions infermeres en la seva pràctica habitual es tradueixen en resultats de salut per a la població i la seva qualitat de vida, així mateix també s’han posat en marxa diferents iniciatives per avaluar els resultats.
     
    El fet no és que existeixin indicadors molt dispars, possiblement la definició d’alguns dels indicadors que hem descrit en aquest document sigui la mateixa o molt semblant però, en molts casos, el que varia és la formula matemàtica que mesura l’indicador. Possiblement tampoc no coincideix la població de mostra, ni la tècnica de recollida de dades, ni la freqüència en que es mesura. D’aquesta manera és molt difícil poder-nos comparar.
     
    Així doncs la idea és poder mesurar de la mateixa manera?
     
    L’any 2009 el Departament de Salut va posar en marxa el Programa de Seguretat del Pacient i s’hi van adherir molts centres sanitaris de tot Catalunya i, en aquest cas, els indicadors que avalua el  programa són els mateixos per tots els centres adscrits.
     
    El que es pretén amb aquest treball és tenir un mateix sistema de mesura, que sigui comú a tot el sistema de salut i que permeti la comparació dels resultats de les cures a tot Catalunya. L’anàlisi conjunta dels indicadors pot ajudar a explicar algunes diferències en els resultats i alhora pot permetre objectivar l’impacte d’aspectes clau com és la dotació de les infermeres (número i nivell de competència) en els resultats dels usuaris.

    Quines possibilitats hi ha de que es pugui aplicar a tots els centres de Catalunya?
     
    Crec que hi ha moltes possibilitats. En molts centres ja s’estan recollint indicadors per mesurar la qualitat i seguretat, però ara es tracta que tots apliquem la mateixa metodologia. Seria molt bo poder disposar d’un quadre de comandament que permetés monitoritzar les cures infermeres amb un conjunt d’indicadors. Crec que tindriem una eina de gestió fonamental que donaria una visió del conjunt de les cures.
     
    Com s’ha acollit?
     
    L’acollida ha estat molt bona per part dels professionals que formen part del Consell de la Professió. El document es va aprovar al plenari el passat 22 de gener, i al cap de dos dies, la directora estratègica, Assumpció Lailla i jo mateixa ho presentàvem a l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya.
     
    De moment, ja s’han triat nou indicadors que els han semblat interessants que el CatSalut recollís de manera sistemàtica, de cara a incloure’ls en productes com la Central de Resultats. Per tant, des del Departament de Salut sembla que s’ho han pres seriosament.
     
    En què pot ajudar a visualitzar l’aportació de les infermeres a la societat? 

    A Catalunya hi ha prop de 50.000 infermeres, col·lectiu que representem el segment més gran de professionals de la salut i treballem en molts àmbit d’atenció. Sense cap mena de dubte, les infermeres som els millors agents de canvi amb el que compta el sistema de salut, ja que som els qui tenim un contacte més freqüent amb la població.

    El lideratge infermer és clau per millorar l’atenció de la salut a Catalunya i encara que es reconeix el nostre paper en la seguretat del pacient i en l’assistència sanitària, hem estat, en gran mesura, absents en la formulació de polítiques sanitàries.
     


    Nous indicadors que incorpora el document
     
    En són exemples...
     
    D’estructura per la línia l’atenció primària
    Ràtio de persones assignades per infermera en l’atenció primària.
    Ràtio d’infermeres gestores de casos en l’atenció primària.
    D’estructura per les línies hospitalària i sociosanitària
    Taxa d’hores disponibles de la infermera per dia i per usuari.
    Percentatge d’infermeres amb adequació al lloc de treball.
    De procés per la línia hospitalària i sociosanitària
    Percentatge d’usuaris amb contencions físiques i/o mecàniques als quals se’ls aplica un protocol i tenen un registre de seguiment.
     
    De resultat per la línia l’atenció primària
    Percentatge de persones diagnosticades de malaltia pulmonar obstructiva crònica que compleixen els requisits segons l’evidència científica
     
    De resultat per la línia hospitalària
    Tant per mil d’èxitus a l’hospital en grups relacionats amb el diagnòstic (GRD) amb mortalitat de menys del 0,5%
    Tant per mil de mortalitat en pacients quirúrgics amb complicacions greus evitables 
    Percentatge de pacients amb diagnòstic de síndrome coronària aguda amb realització d’ECG en els serveis d’urgències
    Percentatge d’usuaris triats en un temps no superior o igual a 10 minuts
     
    Fes clic aquí per accedir al document Indicadors d'avaluació de les cures infermeres
     

    Informacions relacionades:
     
    Llum verda a una proposta d'indicadors per avaluar les cures infermeres al sistema de salut català (23/1/14)