El 82,5% de mares donen el pit al fill en el moment de nèixer a Catalunya
16 d’octubre de2012
El 82,5% de mares inicien l’alletament matern a Catalunya, segons les darreres dades facilitades per l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Tot i que inicialment hi ha moltes mares que s’apunten a donar el pit als seus fills en el moment de nèixer, la prevalença d’aquest hàbit es va reduïnt a mesura que passen els mesos.
Com es pot ajudar a les mares a seguir donant el pit quan s'incorporen a la feina? Com poden intervenir llevadores i infermeres per fer-ho possible? Cal seguir avançant en la formació dels professionals de la salut per facilitar i donar suport a les mares? Quines eines 2.0 tenen a l’abast els usuaris i les infermeres?
Aquestes van ser qüestions que es van posar sobre la taula durant la V Jornada de Llevadores, que amb el lema ‘Evidència i alletament matern’ es va celebrar el passat 4 d’octubre a la seu del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona. Més de 200 llevadores van assistir a la jornada organitzada per la Vocalia de Llevadores per debatre sobre les evidències científiques de la lactància materna.
El rol de la llevadora és essencial per acompanyar la mare i oferir-li la confiança necessària per donar el pit al seu nadó. “Reforçar la dona, donar-li informació, oferir-li ajuda pràctica, sugerir i no donar ordres, apropar-se a ella sense jutjar-la són les bases de l’entrevista dirigida a la mare”, va explicar la llevadora Mercedes García, del programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR).
Les infermeres i també les llevadores tenen al seu abast diversos instruments per facilitar aquest hàbit i donar suport a la dona. Una d'aquestes eines 2.0 és la Infermera virtual, el portal d’educació i promoció per a la salut del COIB, que ofereix als professionals i usuaris continguts específics sobre l’alletament matern, elaborats per un equip de llevadores.
Aprofundir en la formació de la llevadora
“Es tracta d’una eina de treball, circumscrita en l’entorn 2.0, que les llevadores tenim al nostre abast i que podem utilitzar en tots els nostres àmbits professionals. Ens permet oferir una continuïtat en la nostra atenció presencial dirigida a la dona i també aporta valor afegit”, va explicar la llevadora Montserrat Ortiz, autora de la fitxa d’alletament matern d’Infermera virtual.
Paral·lelament cal seguir apostant per la formació continuada dels professionals de la salut per tal de millorar els seus coneixements sobre l’alletament matern, segons constaten els resultats de l’enquesta que ha realitzat la Vocalia de Llevadores del COIB i que es van presentar en el marc de la jornada.
A banda dels beneficis que l’alletament matern comporta per a la salut, triar aquesta opció també té repercussions a nivell econòmic. Així ho va explicar el pediatra José María Paricio, membre del Comitè de Lactància de l’Associació Espanyola de Pediatria, que va aportar estudis que demostren que en el cas dels Estats Units, si el 75% de les mares donessin el pit, el sistema de salut estalviaria 3,6 milions de dòlars anuals.
En el marc de la jornada, el pediatra de l’Associació Catalana Pro Alletament Matern, Carlos González, va donar a conèixer quins fàrmacs són compatibles amb l’alletament matern, mentre que el pediatra Luís Ruiz va explicar les noves mesures que s’apliquen per evitar les infeccions mamàries.
El ginecòleg de l’Institut Clínic de Ginecologia, Obstetricia i Neonatologia de l’Hospital Clínic Xavier Caparrós, va analitzar l’anatomia i la fisiologia de l’alletament matern, mentre que la professora de la Unitat Docent de Llevadores de Catalunya, Josefina Goberna, va analitzar els principis de la bioètica en el cas de la lactància.