FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
30 de maig de 2012
    congrescoaching.jpg
    El coaching és un instrument que pot ajudar a les infermeres i infermeres a treballar en la promoció i l’educació per a la salut, és a dir en donar eines perquè els ciutadans siguin capaços de prendre decisions sobre la seva salut. És doncs una metodologia que ha de permetre als professionals de la salut potenciar l’autonomia de la persona, fugint de paternalismes.
     
     
     
     
    Així ho ha assegurat la infermera i coach Isabel Quintana, responsable de l’Oficina d’Informació Col·legial del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), durant la seva intervenció en el II Congrés Nacional de Coaching i Lideratge que, amb el lema ‘Un pas més: crèixer en valors’, es va celebrar els dies 25 i 26 de maig a la capital catalana.

    El coaching és un model que permet desenvolupar el potencial de les persones. Es basa en un procés en el que la persona, guiada pels seus objectius específics i acompanyada pel coach, transita pels seus propis camins interiors per trobar les millors solucions i desenvolupar les seves capacitats personals a l’hora d’enfrontar-se a qualsevol situació.

    En aquest sentit, el coaching pot ajudar a les infermeres i infermers a promoure el seu lideratge professional per tal que des de tots els àmbits “potenciïn el fet que els ciutadans siguin responsables i capaços de prendre les seves pròpies decisions, en l’àmbit de la salut, des de la llibertat i el coneixement”, va assegurar Quintana.

    Ser professionals que promoguin l’autonomia, fugint de paternalismes i que des de l’humilitat segueixen aprenent, promoure la innovació partint dels mateixos valors infermers i d’aquest paradigma de salut integral centrada en la persona, i distribuir recursos de manera justa i eficaç són d’altres accions que es poden potenciar també des del coaching.

    Per a Isabel Quintana, les infermeres “cal que siguem capaces d’assumir el nostre lideratge professional en tots els àmbits de la societat, també en el terreny polític, per insistir en què un model de salut centrat en la persona, és possible, a més de necessari”.
     
    Valors infermers
     
    Partir dels propis valors infermers, basats en la dignitat humana –considerant la persona com un èsser únic i irrepetible-, en el respecte, el servei a l’altre i també en garantir la justícia, pel que fa a assegurar una redistribució igualitària dels bèns bàsics del sistema de salut, pot ajudarà a avançar en aquest terreny.

    La generositat és un dels altres valors que permeten treballar en aquesta direcció i posar a la pràctica aptituds professionals de les infermeres, com ara l’escolta activa i buscar l’empatia amb la resta de l’equip i sobretot amb les persones ateses.