FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
15 de desembre de 2011
    Les institucions sanitàries no poden obligar a les infermeres i infermers a comunicar si estan vacunades, ja que es tracta de dades sensibles relatives a la seva salut. El consentiment de la infermera segueix sent prioritari i per tant és qui té la última paraula en donar o no el seu consentiment per facilitar la informació com la de vacunar-se o no. 
     
    Aquesta és la conclusió principal de l’informe que ha elaborat el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona amb motiu de la campanya de vacunació contra la grip i per tal d’aclarir el dilema sobre si una institució pot sol·licitar i, per tant conèixer, l’estat vacunal dels seus professionals, especialment d’aquells que es troben en àrees d’alt risc.
     
    La corporació professional entén que la legislació vigent estableix amb claredat que no és pot forçar ningú a comunicar el seu estat de vacunació. És per tant decisió dels professionals comunicar a les institucions sanitàries si s’han vacunat o no, quelcom que estableix la legislació vigent.
     
     “Des d’una perspectiva jurídica, el consentiment de la infermera segueix sent irrenunciable i, per tant, és qui té la última paraula en donar o no el seu consentiment sobre el seu estat vacunal, així com la de vacunar-se o no”, segons l’informe elaborat pel COIB.
     
    El Col·legi reconeix el paper fonamental que juguen les infermeres per evitar el contagi de la grip i recomana als professionals de la salut aplicar mesures de prevenció que complementin l’efecte de la vacuna.
     
    L’informe reivindica també que el compromís professional i la pràctica correcta de les infermeres garanteix la seguretat de la persona atesa i fa innecessari el control per part dels gestors d’institucions sanitàries. La corporació també recorda que la vacuna per si sola no garanteix la bona pràctica, ja que “pot evitar la infecció i disminuir la difusió, però no la transmissió de la grip de les infermeres a les persones ateses”.
     
    Per això, des del COIB es recomana adoptar mesures universals de prevenció i estendre al màxim la cobertura vacunal entre la població de risc per tal de limitar l’extensió de la malaltia de manera efectiva.
     
    Entre les mesures bàsiques proposades es troben: tapar-se la boca en tossir, fer servir mocadors d’un sol ús, rentar-se les mans o no compartir estris (coberts, gots, etc.) sense netejar-los degudament. En àrees de malats fràgils s’aconsella l’ús de mascaretes i en cas de presentar símptomes es recomana quedar-se a casa.
     
    Feu clic aquí per accedir a l'informe íntegre.