FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
20 d’agost de 2012
    El Col·legi treballa per habilitar un registre per aquells professionals que no vulguin seguir les reformes del govern de l’Estat
     
    A l’ORIAP s’han publicat documents sobre l’objecció de consciència en l’exercici professional
     
    El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) rebutja frontalment que els usuaris del servei de salut deixin de ser titulars de drets i que es consolidin les figures d’assegurat i beneficiari d’assegurat de l’assistència sanitària. També denuncia que l’actual reforma deixarà sense cobertura a amplis sectors de la societat i no només els immigrants sense papers.
     
    Segons el reial decret publicat el passat 3 d’agost, que complementa les mesures endegades pel govern de l’Estat el passat mes d’abril per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari, caldrà tenir feina i cotitzar a la seguretat social per poder accedir a la cobertura sanitària pública. És a dir, ja no seran tots els ciutadans els que tinguin dret a l’atenció sanitària pública, sinó només aquells que estiguin assegurats.
     
    En aquest sentit, el COIB disposa d’un document d’anàlisi sobre el reial decret del mes d’abril.
     
    La corporació professional considera també que la norma representa un doble retrocés: l’abandonament de la universalitat de l’assistència sanitària, que estableix que es “pagui entre tots per tal que qui la necessiti la pugui fer servir”, i un empitjorament general de la salut pública.
     
    Segons la directora de programes del COIB, Núria Cuxart, “l’assistència sanitària deixa de ser un dret per convertir-se en un privilegi d’aquells que treballen i se la poden pagar”.
     
    El Col·legi també denuncia que les mesures endegades pel Govern central no afavoriran l’estalvi i que, per tant, no són adequades per garantir la sostenibilitat del sistema. Privar de l’assistència primària a un ampli sector de la població causarà una major afluència als serveis d’urgències i representarà un augment de la despesa.
     
    En aquest sentit, Núria Cuxart ha afegit que “una societat amb persones amb problemes de salut que no poden rebre cures, és una societat més malalta i que gasta més diners en salut”.
     
    Una reforma que contradiu l’ètica infermera
     
    La norma, que entrarà en vigor a partir del primer de setembre, contravé tots els codis ètics vigents en infermeria. Tenint en compte que el sistema considerarà que determinades persones no tenen dret a l’assistència, posarà en conflicte les vessants laboral i professional dels professionals de la salut. En l’exercici del seu deure, les infermeres han d’atendre a tot aquell que ho necessiti.
     
    En aquest sentit, el Col·legi recorda que les decisions ètiques sobre l’exercici corresponen a cada professional i que des del COIB s’oferirà, en tot moment, la informació necessària per tal que les infermeres prenguin decisions suficientment documentades.
     
    El caràcter excepcional de les mesures i la manca de precedents fan que no estiguin clares les conseqüències jurídiques que comportarà l’incompliment d’aquesta nova normativa. Per a la informació de totes les col·legiades i col·legiats, s’ha habilitat un recull de textos informatius, que podeu consultar fent clic aquí.
     
    Així mateix, el COIB està treballant per obrir un registre amb aquells professionals que decideixin no seguir la reforma en el seu exercici per poder donar-los un assessorament personalitzat abans i durant tot el procés.
     
    El Col·legi també posa a disposició de les col·legiades les assessories jurídiques i professionals així com el servei de consultes a la Comissió Deontològica del COIB. Podeu adreçar-vos al telèfon d’informació col·legial 900 705 705 o a través de info@coib.cat.