El III Espai Trobada descobreix el valor terapèutic del conte
22 de maig de2013
Els contes són un instrument per comprendre el món que acompanya les persones des de l’infància i durant tota la vida. Però a més poden ser una eina poderosa per conèixer-se a sí mateix i a les persones que ens envolten i, per tant, tenen un gran potencial terapèutic. Així ho va explicar la infermera i experta en l’ús terapèutic dels contes Maria del Mar Val, el passat 22 d’abril en el marc del III Espai Trobada organitzat per la Vocalia d’Infermeria de Salut Mental del COIB.
Davant d’una sala d’actes plena, Val va combinar les reflexions tècniques sobre l’ús dels relats per a infants i adults, amb la narració d’alguns contes per exemplificar com treballar amb els contes en l’atenció als usuaris.
Aquesta experta en conteteràpia va explicar, davant d’una audiència bocabadada, la història d’en Quadradet, qui vivia rodejat de cercles i, per tant, sentia que no encaixava. Un relat ple de simbolisme que ben explicat i desxifrat pot ajudar a treballar l’autoestima i explicar el valor de la diferència.
Segons Val, els contes són com una “bomba de profunditat”, ja que “en general, la gent vol que li expliquin un conte, doncs no semblen agressius”. D’aquesta manera, “s’explica un conte, que s’infiltra suaument i, més tard, es treballa per desvetllar la paràbola que uneix aquest relat amb la situació que està vivint la persona atesa, es a dir, que dóna sentit de realitat al simbolisme de la història”, va afegir.
En definitiva, els missatges en aquest tipus d’històries deixen una empremta en l’inconscient de nens i adults que pot ser utilitzada amb finalitats terapèutiques per a atendre problemes de salut mental.
En aquest sentit, Val va defensar la lectura de les versions originals dels contes clàssics, que no han passat per adaptacions i que guarden l’esperit i els missatges fidedignes que es volien transmetre quan es van escriure.
Moltes vegades, les adaptacions més modernes d’aquestes històries, per un afany de protecció als menors, edulcoren rols com el del dolent del conte o resolucions violentes com la mort del llop al conte de la caputxeta. Segons Val, és de “vital importància” que els nens discriminin personatges “bons“ i “dolents“, ja que identificant-se amb uns o altres, moltes vegades poden bolcar en ells dificultats de relacions amb els pares, les famílies o els amics.
La terapeuta també va explicar les principals tècniques a emprar quan s’utilitzen els contes. Així, va aconsellar demanar a qui escolta el relat amb quin dels personatges s’identifica o quina situació li ha agradat més o menys. També va destacar la utilitat dels diccionaris de símbols, ja que ajuden a descodificar tot allò que l’inconscient assumeix i que deixa a la vista del terapeuta.
Propera cita a les jornades de salut mental del novembre
Espai Trobada és una iniciativa de la Vocalia de Salut Mental del COIB, que va començar l’any 2011 i que el passat dia 22 va arribar a la seva tercera edició. En paraules del vocal de Salut Mental del COIB, Albert Granero, la iniciativa d’aquests espais “reflecteix, per l’elevat nombre de participants, que les infermeres i infermers de salut mental, són un dels més participatius i sempre acullen les propostes que es fan pel seu àmbit amb un alt grau d’interès.”
El vocal de Salut Mental va aprofitar l’avinentesa per informar als assistents que la VI Jornada Catalana d’Infermeria de Salut Mental, es celebrarà el proper mes de novembre al COIB.