L’escriptora Assumpta Montellà, autora de La Maternitat d’Elna, clourà la Setmana Gran
9 d’octubre de2013
L’escriptora i historiadora Assumpta Montella, autora del llibre La Maternitat d’Elna, serà l’encarregada enguany de cloure la Setmana Gran amb una conferència, que tindrà lloc el 25 d’octubre a les 12.30 hores al COIB. Ens descobrirà com va iniciar aquest projecte i va treballar per recuperar de la memòria la història d’Elisabeth Eidenbenz, la infermera suïssa que va crear una maternitat per ajudar a les dones republicanes espanyoles que van ser confinades en camps de concentració francesos.
Com va iniciar aquest projecte de recuperació de la memòria històrica? Què li va dur a estirar el fil i recuperar les històries plenes d’humanitat que es van desencadenar a la Maternitat d’Elna, on, malgrat les penúries viscudes per aquelles mares, hi van néixer 600 fills de refugiades de la Guerra Civil Espanyola internades en camps propers? Quins passos va seguir per fer realitat aquest llibre?
Aquestes són algunes de les preguntes que podrà contestar en aquesta conferència Assumpta Montellà, que va encetar la seva trajectòria com a escriptora amb La Maternitat d’Elna, un dels llibres més ventuts a Catalunya, motiu pel qual ha estat traduït al castellà i al xinès i se n’ha fet una adaptació teatral, una televisiva i una cinematogràfica.
Què era la Maternitat d’Elna?
La Maternitat d'Elna va ser una institució humanitària dedicada a ajudar dones, sobretot exiliades. Situada al Rosselló (Catalunya Nord), va ser fundada el novembre del 1939 per la suïssa Elisabeth Eidenbenz. Hi van néixer uns 600 nens, fills de refugiades de la Guerra Civil Espanyola que estaven internades en els camps propers a Elna.
La maternitat d'Elna era també anomenada la maternitat suïssa, ja que era obra d'una fundació humanitària d'aquesta nacionalitat, concretament de la secció del SCI (Servei Civil Internacional) anomenada Cartell d'Ajuda Suïssa als Nens de la Guerra Civil Espanyola. Va deixar de funcionar l'any 1944 quan els nazis la van tancar durant l'ocupació de França.
Si voleu assistir a la cloenda podeu trucar al telèfon 93 212 81 08 o bé emplenar aquest formulari