L’experiència de treballar per lliure com a infermera cooperant
26 de gener de2012
La infermera Sara Garcia ha exercit com a cooperant en diversos països africans, àrabs i llatinoamericans. Actualment treballa per Metges Sense Fronteres, però va començar a forjar la seva carrera com a cooperant anant a treballar per lliure i contactant amb les diverses ONG una vegada ja estava al país de destí.
Garcia va explicar la seva experiència personal com a cooperant el passat 11 de gener en la VIII Xerrada Solidària del Col·legi, juntament amb els representants de l’Associació per al Desenvolupament de la Infància d’Àfrica, una entitat creada l’any 1998 i presidida per la infermera Victòria Draper.
Sara Garcia va iniciar la seva trajectòria com a cooperant mentre estudiava Sociologia, durant una estada que va fer de tres mesos a Guatemala, on va treballar pel Comité de la Unidad Campesina, una entitat similar al Moviment de Treballadors Sense Terra de Brasil.
Aquella estada amb les comunitats de Guatemala li va fer canviar l’enfocament del seu futur professional. “Vaig veure que la salut és prioritària per garantir el desenvolupament i vaig començar a estudiar Infermeria amb la idea de treballar en l’àmbit de la cooperació”, assegura.
La següent experiència com a cooperant la va portar a Camerun, a un hospital situat a 30 quilòmetres de Yaonudé, la capital. Hi va arribar com a freelance per col·laborar amb un metge català, ja arrelat en aquest país, i atendre la sala d’operacions. “Va ser un xoc brutal, perquè hi vaig anar vuit mesos després d’haver acabat la carrera”, assegura.
Posteriorment, es va traslladar a Costa d’Ivori, on va treballar com a infermera a un hospital finançat per l’ONG Akwaba, amb clíniques mòbils i a un centre de joves. També va conèixer la tasca de l’hospital Saint Camille, un centre d’atenció als malalts mentals coordinat per l’AÏMA.
Des de 2010 treballa per a Metges Sense Fronteres i la seva tasca l’ha dut a exercir com a infermera a un hospital i als camps de refugiats del nord del Iemen, un país marcat pel conflicte bèl·lic. A finals del passat mes de maig, va participar en el programa d’emergència que MSF va organitzar als camps de Somàlia i Etiòpia.
Malgrat que anar treballar per lliure no és habitual, assegura que no canviaria res. “Quan treballes com a cooperant tens molta més responsabilitat que aquí. A vegades fem més de metges que d’infermeres, però cal que cadascú apliqui els seus límits i ho faci amb sentit comú”, segons Garcia.
Durant la mateixa xerrada, la infermera Victòria Draper, presidenta de Associació per al Desenvolupament de la Infància d’Àfrica, va explicar els programes que aquesta entitat ha desplegat a Etiòpia, especialment els projectes de nutrició per a menors de cinc anys que han desplegat als centres de salut de Wukro, Agulae i Alitena i a població desplaçada.
Actualment ja hi ha més de 10.000 nens i nenes amb desnutrició moderada que s’han beneficiat d’aquesta ajuda i que poden menjar tres vegades al dia, a base d’un preparat de farinetes. Aquesta entitat treballa també per millorar les infraestructures d’aquestes localitats, promovent espais de seguiment de la desnutrició infantil i programes d’educació per a la salut.