L'homeopatia, una eina pionera en el mètode experimental
13 de setembre de2012
Setembre anuncia l’arribada del nou curs acadèmic. Un curs que al Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) ha estat encetat pel cicle d’Aules de coneixement i pràctica infermera en teràpies naturals. Un dels programes divulgatius del Col·legi més seguits l’any passat i que sens dubte seguirà sent destacat durant el curs 2012-13. La disciplina protagonista en aquesta ocasió ha estat la homeopatia, que amb més de 200 anys d’història resumeix el seus principis en la màxima que allò que provoca una malaltia també pot guarir-la.
Gairebé un centenar d’infermeres van atendre el passat dia 6 a les explicacions de l’infermer i homeòpata, Julio Cubilla. Segons aquest docent de l’Institut Homeopàtic de Catalunya, aquesta disciplina concebuda pel metge alemany Samuel Hahnemann al segle XVIII és pionera en l’ús del mètode experimental. “Anys abans de treballs com els de Claude Bernard (pare de la fisiologia moderna) o Pasteur, Hahenmann va dissenyar i aplicar un mètode d’experimentació científic pioner, basat en l’observació dels efectes que les substàncies presents a la natura tenen sobre el cos humà”.
Es va tractar doncs d’un avenç significatiu en un context on la medicina imperant es basava en la teoria dels humors i feia servir, com a eines principals, la sagnia i la purgació.
Les tècniques desenvolupades per Hahnemann es basen en la Llei de la Similitud, un principi biològic, que sosté que tota substància que és capaç de causar símptomes en una persona sana, serà capaç, administrada de manera molt diluïda, de curar aquests mateixos símptomes en una persona malalta. “L’ús de medicaments obtinguts exclusivament de substàncies naturals i en dosis molt baixes, té una capacitat de penetració i una innocuïtat sorprenents” va assegurar Julio Cubilla.
L’homeopatia aporta una perspectiva holística i humanista molt vinculada amb la visió infermera, posant en el centre de la cura a l’individu. Ho fa dissenyant tractaments a mida que tenen en compte les característiques personals de cada usuari així com els símptomes peculiars que desenvolupa davant d’una malaltia. Per aquest motiu, pot arribar a prescriure tractaments diferents a persones que tenen la mateixa dolença.
Durant la sessió del passat dijous, es va fer referència també al recel que el principi de la extrema dilució aixeca entre determinats sectors de la comunitat científica, que consideren que “allò que pràcticament no existeix, no pot tenir efectes”.
Davant d’aquestes opinions, la postura de Cubilla va ser ferma, si s’accepta que les dosis baixes no tenen efectes terapèutics, l’homeopatia treballaria amb placebos per a obtenir els resultats incontrovertibles que ha assolit. “En aquest cas, com s’explicaria que funcioni en infants i animals, que no son sensibles a l’efecte placebo?” va afegir Cubilla.
Segons l’expert homeòpata “quan no existien els microscopis ningú no creia tampoc en els gèrmens, els avenços científics faran que en el futur puguem entendre com funciona la homeopatia, de moment ens conformem amb que funciona”.
Segon any divulgant les teràpies complementàries entre les infermeres de Barcelona
El cicle d’Aules de coneixement i pràctica infermera en teràpies naturals enceta la seva segona edició després d’haver estat tot un èxit durant el curs 2011-2012. Gairebé mil infermeres van manifestar el seu interès pel cicle l’any passat i van qualificar les aules amb una nota mitjana d’un 8,5 sobre deu.
Aquestes xifres han dut a la Comissió de Teràpies Naturals i Complementàries del COIB, que és qui organitza el cicle, a fer-ne una segona edició i a projectar més activitats formatives en matèria de teràpies naturals, que enguany estaran inscrites al programa de formació del Col·legi.