Infermeres cooperants expliquen les seves vivències a l'Índia i a l’Àfrica
10 de juny de
2011
La professió infermera i la tasca en l’àmbit de la cooperació poden arribar a compartir els mateixos objectius, com tenir cura de les persones i estar a la vora dels més desfavorits. Treballar pel mateix objectiu fa que cada vegada siguin més les infermeres interessades a participar en aquest tipus d’activitats.
Infermeres cooperants a l'Índia
La infermera Montserrat Martorell porta anys col·laborant amb la Fundació Martí Bonet desenvolupant tasques formatives per aquelles infermeres i infermers interessats a realitzar intervencions quirúrgiques en l’àmbit de l’oftalmologia de l'Índia.
El seu programa de docència es basa en conceptes bàsics sobre esterilització, instrumentalització, coordinació de quiròfan i funcionament d’aparells com el destil·lador d’aigua.
“El nostre objectiu es compartir els nostres coneixements infermers amb la població de l'Índia per tal de reduir el nombre de ceguera al país asiàtic”, segons Martorell.
La secretària de la Fundació, Milena Sust va explicar que el projecte va néixer l’any 2008 per fer front a l’alt nombre de població índia que pateix aquesta discapacitat visual, unes 12 milions de persones, molts de les quals es poden evitar amb una ràpida detecció.
Així, l’any 2009 es va posar en marxa el Projecte d’Atenció Precoç detectar persones amb problemes visuals i auditius. Aquest projecte es caracteritza pel treball multidisciplinar entre diversos professionals de la salut, en el qual hi col·laboren infermeres i metges pediatres i de família.
Actualment, les principals causes de ceguera en adults es deuen a les cataractes, el glaucoma i la degeneració macular associada a l’edat i als antecedents genètics i la malnutrició, pel que fa als més petits
Les dues membres de la Fundació asseguren que la valoració del programa és “prou satisfactòria”, després dels tres anys d’implementació del programa. Tot i què l’estructura per castes en què es continua basant la població índia no ajuda a l’evolució econòmica de les classes més desfavorides.
Infermeres cooperants a Guinea Equatorial
D’altra banda, les infermeres Cristina Esteban i Romina Cruz van explicar en primera persona les seves vivències personals com a cooperants amb l’ONG Desarrollo 2000 en África, on van col·laborar en el projecte Centre de Salut de Bolondo, un dispensari de Guinea Equatorial gestionat per aquesta organització.
L’objectiu principal de l’entitat és promoure el desenvolupament a l’Àfrica Subsahariana. Les principals àrees d’actuació de l’ONG són millorar la qualitat de salut i la nutrició, fomentar la construcció d’infraestructures i la implantació de l’educació. Els principals projectes els han dut a terme a Moçambic, Camerun i especialment a Guinea Equatorial.
D’entre tots, destaca el Centre de Salut de Bolondo a Guinea Equatorial, un centre de salut que desenvolupa l’assistència, la formació i investigació orientada a la salut materno-infantil i la salut sexual reproductiva.
Les cooperants comparteixen els seus coneixements infermers amb la població autòctona i desenvolupen tallers de promoció per a la salut per garantir la higiene de mans i neteja de boca i l’ús del preservatiu, ja que cada cop són més el nombre d’adolescents infectats per la Sida.
Durant la inauguració, el gerent del Col·legi, Josep París, va destacar la tasca humanitària i professional que realitzen les infermeres que treballen en l’àmbit de cooperació. Les xerrades organitzades per part del COIB busquen “donar veu a aquelles organitzacions de cooperació, on el paper de la infermera sigui rellevant”.
Per la seva banda, el responsable de l’Àrea de Cooperació del Col·legi, Manel Tomàs va animar les col·legiades a participar en diferents projectes de cooperació per enfortir i donar visibilitat a la professió dins d’aquest àmbit.