Joan Conesa: "La voluntat del COIB és seguir creixent en els serveis que donem a les infermeres"
11 de desembre de2014
Joan Conesa
Gerent del COIB
Com valora els resultats del pla d’austeritat després de tres anys?
Molt positivament. Crec que hem introduït el rigor en la gestió del COIB. Avui ens trobem davant d’una situació en la qual tots els membres de la corporació -Junta, personal i assessors- ens plantegem sempre l’optimització dels recursos al màxim. Tant si el que estem tractant és de comprar un llapis com tancar un acord amb un gran proveïdor.
La suma del pla de refinançament, del pla d’austeritat, del pla de sistemes i del pla de generació d’efectiu és el que ens ha ajudat a fer front a una situació financera, resultat de la confluència de compra de la nova seu i de la crisi econòmica, que ens feia caminar per la corda fluixa.
El pitjor ja ha passat?
Sí, però no hem de baixar la guàrdia. Avui ja no ens trobem amenaçats com en el 2011, però aquest rigor, aquest canvi de valors en la manera com treballa el COIB, no hauria de deixar mai de marcar la manera com treballem.
Quin és el resultat del qual està més orgullós?
Hi ha moltes coses, però crec que un bon exemple del tot el que hem fet per equilibrar la nostra situació financera i fer-la viable el trobem en el que hem aconseguit amb el pla de sistemes. Gràcies a aquesta gestió hem reduït en 700.000 euros el nostre pressupost anual en equips i serveis informàtics.
Un altre bon exemple és la revisió fiscal del COIB i la recuperació de l’IVA sofert en la compra de les instal·lacions de la tercera planta de la seu col·legial. Aquesta operació ha representat un ingrés de 800.000 euros per a les arques de la corporació.
Es tracta doncs de fer més amb menys?
Es tracta de fer el més possible destinant els recursos necessaris. La voluntat del Col·legi és seguir creixent en els serveis que oferim a les col·legiades, fer-los la vida més fàcil i contribuir a fer créixer la professió infermera. Tot això s’ha de fer amb recursos. Però la nostra intenció és que l’esforç no recaigui sobre les col·legiades. Per això, a finals d’aquest any posarem en marxa la Fundació del COIB.
Com ajudarà?
És una eina més que ens ajudarà generar més recursos econòmics. En arribar a la gerència del COIB la nostra dependència de les quotes col·legials era claríssima. Encara avui en depenem molt. Aquests anys ens hem hagut de centrar en contenir la despesa i fer la corporació més viable, però la nostra voluntat és fer més coses per a les infermeres, per a la infermeria i per als ciutadans. I això passa per obtenir més recursos i obtenir-los fora, per no haver d’incrementar les quotes col·legials, que romanen congelades des de 2011.
La fundació, per les condicions fiscals que implica, representa una eina més per aconseguir que d’altres empreses decideixin contribuir i compartir amb nosaltres els nostres projectes.
A més, la fundació ens permetrà mantenir l’autonomia, protegir aquelles activitats que la futura llei de serveis professionals pretén recentralitzar. És una manera de garantir que hi haurà un òrgan integrat i dirigit per les infermeres i infermers de Barcelona, que atendrà les necessitats de la professió des de la proximitat i no des d’un escenari completament diferent.
Quin és l’actiu més important del COIB ara mateix.
Sense cap mena de dubte les col·legiades i col·legiats, ja que el seu benestar és la nostra raó de ser i també, evidentment, la nostra plantilla. Sense l’equip de professionals dels quals disposa el COIB no hauria estat possible fer una realitat els nostres projectes i l’ètica de treball. Haig de dir que les infermeres no podríem tenir millor atenció que la que ens proporcionen.