La Infermeria del treball, una especialitat amb molt més futur que present
28 de novembre de
2012
El punt de partida de la trobada va ser una pregunta que va suscitar una pluja d’opinions entre els tres experts convidats i la cinquantena d’assistents al col·loqui: la infermeria del treball és o no és una especialitat infermera amb possibilitats de futur?
Des de la perspectiva del subdirector general de Seguretat i Salut Laboral del Departament d’Economia i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Jaume Montserrat, “ es tracta d’un espai professional amb més futur que present”.
Segons aquest expert en medicina del treball, la confusió, propiciada per les normatives vigents fa que es confonguin els rols de la infermera i el metge convertint-se en un fre per a l’avenç de l’especialitat, però també per a la prevenció de riscos laborals en les empreses.
De fet, segons les dades de la Societat Catalana de Seguretat i Medicina del Treball, un 80% de les professionals d’aquesta especialitat consideren que el seu potencial està desaprofitat. Aquesta és preocupació que va quedar demostrada per les opinions del públic assistent i que també van corroborar diversos participants a la trobada, que van denunciar la falta d’oportunitats per exercir la especialitat amb un ampli desenvolupament de les competències pròpies.
A banda de l’àmbit de la Salut Laboral, la infermeria del treball troba hauria de fer-se visible i demostrar el seu paper en altres dos eixos, el de la Seguretat Social (SS) i el del Sistema Nacional de Salut (SNS), segons va defensar el catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, Fernando García.
A banda d’una reforma que ordeni l’actuació dels professionals en el marc de la vigilància de la salut és molt important fer aportacions professionals en la gestió pròpia del sistema de SS, així com del SNS, tenint en compte que la gestió de la incapacitat laboral, transitòria o permanent, i l’atenció a una bona part de les malalties professionals i de les relacionades amb el treball recauen sobre aquest sistema, va apuntar.
En aquest sentit, García va reclamar també la importància d’incorporar continguts formatius de l’especialitat al Graus d’Infermeria, que incloguin coneixements sobre aquests tres sistemes implicats en la Infermeria del Treball: àmbit legislatiu, SS i SNS.
Per últim, també va parlar de la importància de constatar quines malalties són directament causades per raons laborals i acabar amb la situació de que les conseqüències econòmiques de les llargues malalties del treball acabin recaient, com fins ara, en els recursos del sistema públic.
La implicació del sector públic, en referència a la convocatòria de places, va centrar també la intervenció del president de l’Associació Catalana d’Infermeria del Treball i Salut Laboral, Miquel Àngel Calderó. Les 22 places previstes el 2013 en tot l’Estat per a aquesta especialitat, representen una xifra clarament insuficient. “Sembla que malgrat que som clau pel futur, seguim sent la germana pobra de totes les especialitats infermeres en el present”, va dir.
Una nova vocalia per passar de la “preocupació a l'ocupació”
L’acte del passat dia 20 de novembre també va servir per presentar en societat la Vocalia d’Infermeria del Treball del COIB constituïda el passat mes de maig. Aquesta vocalia pretén endegar accions estratègiques que permetin contribuir en la societat des de la vessant de la protecció de la salut dels treballadors i de la gestió dels problemes derivats de l’activitat laboral, impulsant accions dirigides a millorar la qualificació, el desenvolupament competencial, la recerca, la promoció i l’educació per a la salut que ofereixen les infermeres d’Infermeria del Treball.
En el seu pla estratègic la nova vocalia estableix com a referent de les seves accions als professionals. Per això, pretenen impulsar activitats formatives per perfeccionar la formació. Promouran també sinèrgies entre els professionals, les organitzacions i les associacions professionals i científiques per treballar conjuntament en la resolució dels problemes comuns. Un altre objectiu de La vocalia és oferir un fort posicionament professional davant qüestions clau de l’infermeria del treball.
En paraules del vocal de la Junta de Govern del COIB, Joan Conesa, es tracta de “treure a aquesta especialitat de l’àmbit de la preocupació pel seu futur i fer-la entrar en el de l'ocupació, és a dir, començar a fer feina per tal que el futur de la infermeria del treball sigui el més brillant possible.”