La medicina ayurvèdica, mantenir la salut equilibrant el cos, la ment i l’ànima
22 de maig de2012
Cuidar la dieta, fer exercici, respectar l’ordre i la natura de les coses i sobre tot, cercar l’equilibri entre cos i ment són els principis essencials de la medicina ayurvèdica. Es tracta d’una tradició nascuda a l’Índia fa 5.000 anys que ha protagonitzat la quarta sessió de les Aules de coneixement i pràctica infermera del COIB.
El passat dijous i durant gairebé dues hores, més de 200 infermeres van atendre a les explicacions de l’experta en medicina ayurvèdica Elena Saura, en aquesta nova entrega del cicle organitzat per la Comissió de Teràpies Naturals i complementàries del Col·legi. La infermera experta en aquesta ciència mil·lenària va explicar que l’ayurveda entén la salut com l’estat resultant de l’equilibri entre el cos, la ment i l’ànima.
En lloc de centrar-se en guarir el focus on es manifesta la malaltia, aquesta disciplina dóna un tractament integral que incideix en els hàbits de la persona atesa mitjançant dietes, modificacions a la rutina diària, exercicis, ioga, el consum de preparats amb herbes i plantes i altres tractaments.
Tot aquests tractaments varien segons l’estat de salut, però també en funció de l’època de l’any, la complexió i característiques físiques de cada persona atesa i la seva personalitat.
La medicina ayurvédica estableix tres tipus de caràcters bàsics (vata, pitta i kapha) que combinats donen totes les possibles personalitats, complexions i trets físcs que trobem al nostre voltant.
Amb un marcat caràcter holístic, l’ayurveda cerca reintegrar l’equilibri com a principal mètode terapèutic. Ho fa a través de la dieta, la meditació i, especialment, a través de Pranayama (exercicis respiratoris). Aquest tipus de tractament proposa exercicis centrats en el control de la respiració per prevenir diverses afeccions i fins i tot els trastorns de la son.
Elena Saura va defensar el caràcter pioner de la tradició mèdica ayurvèdica en àmbits com la cirurgia estètica o la oftalmologia, però també va defensar la seva vigència actual i la validesa dels seus tractaments, que segons l’experta “són tan efectius com els de la medicina occidental”.
En aquest sentit, va destacar el cas que ella mateixa va veure a un hospital a Hassan, a l’estat de Karnataka, en el qual el tractament amb tractaments ayurvèdics va aconseguir que una nena amb paràlisi cerebral i problemes de motricitat pogués mantenir-se en peu i caminar.
El cicle de conferències “Aules de coneixement i pràctica infermera en teràpies naturals” està organitzat per la Comissió de teràpies naturals del COIB i tornarà el proper dia 5 de juny amb una sessió sobre l’ús de la teràpia floral del Dr. Bach, a càrrec de la infermera especialista i Bach Practitioner Montserrat Bayego.