Les infermeres catalanes renoven el seu codi d’ètica 26 anys després
22 d’octubre de
2013
El nou codi d’ètica de les infermeres catalanes, que s’ha treballat en el marc del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, que agrupa els quatre col·legis professionals, es va presentar el passat 16 d’octubre a Barcelona, davant de més de 200 infermeres i infermers que no es van voler perdre aquesta cita històrica.
“Cal que la dimensió ètica sigui una guia indiscutible del nostre exercici quotidià”, va assegurar la coordinadora de la redacció del nou codi d’ètica, Maria Gasull, durant anys professora d’ètica de l’Escola Universitària d’Infermeria de Sant Pau. El nou document emfatitza aspectes vinculats amb la dignitat de la persona, explicita valors com el tenir cura i aborda temes com el dret a vaga, l’objecció de consciència, el medi ambient o l’ús de les noves tecnologies de la informació i la comunicació.
El nou codi estructura els diversos articles a partir dels següents valors: responsabilitat, autonomia, intimitat, confidencialitat, justícia i compromís professional. Inclou així els principals compromisos que adopten les infermeres en el desenvolupament de la pràctica professional en la relació amb les persones que atenen, les seves famílies i la societat en general.
“Volem aquest document sigui útil per a totes les infermeres i infermers en el marc de la pràctica”, segons Gasull. El document “volia aprofundir no només en aspectes tècnics, sinó relacionals i fer-ho a partir del nostre context, el de Catalunya, i per tant, també dels nostres valors”.
Un llarg procés participatiu
Els treballs per redactar el nou codi d’ètica es van iniciar l’any 2011 en el marc d’una comissió de 16 infermeres redactores que van començar a treballar en aquest projecte. Prèviament, es va realitzar una revisió d’altres codis d’ètica d’altres països i també, de manera paral·lela, es va voler conèixer els principals problemes ètics de les infermeres catalanes.
Per aquest motiu es van crear dos grups focals d’infermeres, procedents dels diversos àmbits de la professió i, posteriorment, es va elaborar una enquesta online oberta a totes les infermeres catalanes. Amb la informació obtinguda, la comissió redactora va elaborar l’articulat, que posteriorment es va donar a conèixer a persones i institucions destacades del món de l’ètica.
Posteriorment, aquest mateix document es va obrir a tot el col·lectiu infermer de Catalunya, per tal que totes aquelles infermeres fessin les esmenes que consideressin necessàries. Finalment, el codi va ser aprovat per les juntes de govern de cada col·legi professional i, posteriorment, pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya.
La directora de Programes del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona, Núria Cuxart, que ha participat en la comissió redactora del codi, va ser l’encarregada de presentar a Maria Gasull, a qui va definir com una infermera “vinculada amb gairebé tot”. “Una de les redactores del primer Codi d’Ètica segueix 26 anys després al capdavant d’un renovat equip director i de milers d’infermeres que han fet possible la seva renovació”, va afegir.
Gasull continua “al capdavant del que suposa un codi: l’ideal ètic de la professió, el bon quefer professional, el conjunt d’arguments que disposem per a defensar una bona cura professional, el fonament i el contingut del nostre compromís amb la societat”, va destacar Cuxart.
Durant la presentació de l’acte, la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, Montserrat Teixidor, va demanar la implicació de totes les infermeres, malgrat les dificultats i els temps difícils, per “lluitar per recuperar el tenir cura des del valor ètic”.
Per aquest motiu, va sol·licitar el compromís de cada infermera per tal que el nou codi, un projecte que va qualificar com a “molt sentit” per a tots els col·legis professionals, arribi a tothom. “Ara cal interioritzar i naturalitzar el codi en les accions del dia a dia per contribuir en la creació de condicions favorables per fer millor la cura i posar en primer pla els valors per una cura respectuosa amb la dignitat de les persones” va assenyalar.
Durant la seva intervenció va criticar les retallades en salut, però també va advertir de les ineficiències del sistema de salut. “No es pot retallar de manera linial en salut, sinó que cal reduir allà on es detecten punts d’ineficiència”, segons Puyol, que va fer una revisió, des de la vessant ètica, del model sanitari dels Estats Units i de l’anomenat solidarista, en el que es basa l’actual sistema català.
“La salut no es pot comprar o vendre i no és pot reduir completament a l’àmbit privat, ja que té un valor social i moral”, va explicar Puyol, qui va afegir que “en salut cal trobar un equilibri entre la responsabilitat individual, però també la social, encara que cal decantar la balança per aquesta última”.
La directora estratègica d’Infermeria del Departament de Salut, Assumpció Laïlla, que va tancar l’acte, va mostrar la seva satisfacció per la renovació del codi d’ètica. “És el nostre compromís, el de les infermeres i infermers, amb el tenir cura de les persones”, va ressaltar.
Fes clic aquí per accedir al codi d’ètica de les infermeres i infermers catalans
Informacions relacionades
-
Si ets infermera, implica’t en el nou codi d’ètica (5/07/13)
-
El codi d’ètica de les infermeres catalanes t’afecta a tu! Digues la teva! (27/06/13)
-
Jordi Doltra: "Cal trencar el tòpic que el codi d'ètica està fet per un grup reduït d'infermeres" (19/06/2013)
-
El proper dilluns, digues la teva sobre el nou codi d’ètica! (10/6/2013)
-
Renovem el codi d’ètica de les infermeres catalanes (30/5/2013)
-
Maria Gasull: "Volem que les infermeres i els infermers es facin seu el codi d'ètica" (11/9/2011)