Les infermeres de Barcelona reclamen més coneixements per cercar informació a la xarxa
7 de maig de2012
El creixement de continguts sobre la pràctica d’infermeria i la proliferació de portals web fan que cada cop sigui més difícil per a les infermeres trobar la informació que necessiten. El col·lectiu professional de Barcelona reclama programes de formació específics en l’ús d’Internet i xarxes socials. Així ho revelen els resultats d’una enquesta duta a terme per Grup d’Innovació i Tecnologia del COIB (ITCOIB).
Les infermeres de Barcelona manifesten que necessiten saber més sobre fer cerques a la xarxa. Així ho rebel·len les respostes obtingudes pel grup ITCOIB en la consulta pública que ha realitzat entre les col·legiades del COIB per conèixer les necessitats del col·lectiu pel que fa a l’ús professional de les eines web.
Aquesta consulta ha estat completada per la difusió d’enquestes entre el personal de diversos centres assistencials de la mútua Pamem, que també ha col·laborat en el projecte.
Destriar el gra de la palla s’està convertint en una missió impossible per a moltes professionals que compten amb els coneixements propis d’un usuari comú d’Internet. Disposar de programes formatius centrats en l’ús avançats dels enginys de cerca es la reclamació més evident entre els resultats de l’enquesta del Grup ITCOIB.
El 100% dels participants han reclamat aquest tipus de formació. En paraules d’una de les infermeres participants: “Si vols informació sobre correccions posturals puntuals o sobre possibles tractaments específics, has de llegir abans moltes informacions que no tenen res a veure amb el que estàs cercant”.
Les xarxes socials també estan en el punt de mira de les infermeres àvides de controlar la web 2.0, la web interactiva. L’interès en programes específics sobre l’ús professional de plataformes com Facebook però no és tan intens com en el cas dels cercadors.
El 53% de les participants creu necessitar suport formatiu sobre Facebook i aquest pecentatge cau quan parlem d’altres xarxes com Twitter o LinkedIn. Segons els membres de l’ITCOIB, això es deu a dos factors combinats, l’alt nivell de coneixement sobre les xarxes socials i la seva aplicació, encara incipient, en l’exercici professional de la infermeria.
Pel que fa a l’ús d’aquest tipus de plataformes els dubtes dels professionals rauen més en el codi de conducta que han de respectar en cada cas i també en la difusió correcta de continguts. Sobre tot en quant la difusió de material audiovisual i fotografies i el respecte a la propietat intel·lectual.
El tercer dels àmbits en els quals les infermeres reclamen formació és el coneixement del hardware. Com confessa un dels participants en la consulta de l’ITCOIB “no sé el que és un IPad ni quins avantatges o aplicacions té”.
El grup ITCOIB farà servir les dades obtingudes per elaborar una proposta formativa sobre noves tecnologies (TIC) aplicades a l’àmbit de la salut que s’afegirà a l’oferta docent del Col·legi per al proper curs.
En aquest àmbit també existeixen programes formatius a la universitat. Precisament aquest mes s’ha presentat el Màster en Tecnologies de la Informació i la Comunicació en l’àmbit de la Salut. Es tracta d'un programa d’estudis d’un any de durada que impulsa l’Escola Universitària d’Infermeria de la Universitat de Barcelona.