Les infermeres del treball demanen el ple reconeixement de la seva especialitat
9 d’octubre de
2013
La jornada, organitzada el passat 3 d’octubre per la Vocalia d’Infermeria del Treball del COIB i l’Associació Catalana d’Infermeria del Treball i Salut Laboral (ACITSL), va convertir-se també en un punt de trobada per intercanviar i conèixer nous projectes professionals que els serveis de prevenció i les infermeres estan aplicant a les seves empreses, institucions i organitzacions per promoure la salut dels treballadors.
La degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, Montserrat Teixidor, va afermar el compromís per donar suport a les infermeres del treball, però també els va demanar implicació per “combatre junts”. En el mateix sentit es va posicionar el president del COIB, Albert Tort, que va apostar per incidir a les universitats per que incloguin formació en salut laboral als estudis d’infermeria.
El president d’ACITSL, Miquel Àngel Calderó, va denunciar que a Catalunya no s’hagi convocat cap plaça per a la formació de l’especialitat. “Necessitem aquestes places, ens cal anar tots junts per lluitar a favor de la nostra especialitat. Volem participar-hi i volem ser-hi”. En aquest sentit, la tresorera de la Societat Catalana de Seguretat i Medicina del Treball, Àngels Mingo, va assegurar que, malgrat totes les dificultats, les infermeres “tenim el reconeixement dels usuaris”.
En el marc del debat per reflexionar sobre el desenvolupament de l’especialitat, el vocal d’Infermeria del Treball del COIB, Joan Conesa, que va fer un recorregut històric sobre els inicis “difícils i plens d’esculls” de l’especialitat, va assegurar que “hi ha núvols negres” que amenacen la seva consolidació.
En aquest sentit va lamentar la manca de places de formació de l’especialitat a Catalunya, fet que obliga a les infermeres residents a marxar a d’altres comunitats autònomes, la necessitat d’una major professionalització i desenvolupament de les competències de les infermeres del treball, tenint en compte i les oportunitats que ofereix la Llei de Prevenció de Riscos Laborals i la poca formació que existeix sobre aquesta especialitat en la formació de grau.
Formació al grau anecdòtica
A Catalunya aquesta formació és anecdòtica. Només l’escola d’infermeria del Mar ofereix, de manera optativa, una assignatura sobre salut laboral. La situació a la resta d’Espanya no és més alentadora, ja que només a les 19 de les 56 escoles existents s’imparteix alguna assignatura d’aquest tipus. L’única facultat on hi ha una matèria obligatòria durant la formació del grau és la d’Almèria, va explicar la presidenta de la Federació Espanyola d’Infermeria del Treball, Esperanza Alonso.
Davant les reclamacions del col·lectiu, la directora estratègica d’Infermeria del Departament de Salut, Assumpció Laïlla, va respondre a les peticions comprometent-se a treballar a favor d’aquest col·lectiu. “Des de l’Administració assumeixo les responsabilitats i m’emporto deures per fer. Obrirem el camí per aquesta especialitat”, va assegurar.
En qualsevol cas, Laïlla, que també és infermera, va explicar que la manera que permetrà donar resposta a les especialitats des dels llocs de treball “caldrà treballar-se des de la pròpia professió”. “Com a infermeres no podem deixar que ho facin”, va advertir.
Crida a la movilització de les infermeres del treball
Tant el vocal d’Infermeria del Treball del COIB com la presidenta de Federació Espanyola d’Infermeria del Treball van fer una crida a la mobilització del col·lectiu, malgrat les dificultats propiciades per la disgregació física de les infermeres i la manca d’associacionisme per part de les infermeres especialistes. “La unió, la mobilització i la participació de les infermeres del treball és clau per avançar”, segons Alonso, que va ser clara i contundent en afirmar: “No fem res si nosaltres no ens movem primer”.
Durant la jornada també es van donar a conèixer diverses experiències que les infermeres del treball estan aplicant a les empreses i dispositius, com el projecte que s’està aplicant al Parc Salut Mar per controlar la tuberculosis dels seus treballadors i el programa d’acompanyament per ajudar al personal de baixa per incapacitat a retornar a la feina.
La sessió també va servir per divulgar una guia que ajuda a gestionar, de manera preventiva, l’envelliment dels treballadors des de la mateixa empresa, i l’aportació que el coaching pot fer per millorar el benestar del personal d’una organització i promocionar un bon clima i una millor gestió interna.
En l’àmbit de les taules d’intercanvi d’experiències i ja en la sessió de la tarda es va explicar el condicionaments per a l’exercici de la infermeria de salut laboral en el context d’una plataforma petroliera. També hi va haver lloc per parlar de com el Parc Taulí de Sabadell ha treballat per reduir els accidents per risc biològic, d’un programa de promoció de la salut i prevenció del risc cardiovascular en un servei mancomunat de la empresa Boehringer Ingelheim i del Programa d’atenció a la dona treballadora l'embaràs i la lactància del Parc de Salut Mar, que va rebre el Premi Ignasi Fina.en el 2012
La jornada va cloure amb la presentació de pòsters i comunicacions lliures. En aquest apartat es van presentar projectes com la campanya antitabac posada en marxa pel laboratoris Boehringer o el pla d'actuació a seguir davant d'un accident laboral per cremada elèctrica.
Entre les comunicacions lliures, la de l’infermer de salut laboral Jordi Pardell sobre la bioimpedància elèctrica va ser reconeguda amb el premi del comitè científic de la jornada. Així mateix, també es va reconèixer la trajectòria professional de la infermera Tere Gené per la seva dedicació i aportacions al camp de la salut laboral i la infermeria d’empresa.