FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
1 de juliol de 2015
ndcalculator_app.jpgCalcular el volum final de dissolució en l’administració de medicació en pediatria. Aquesta és la funció de NDCalculator para enfermeras, la nova aplicació que les infermeres Mar Fernández i Diana Sansano, del Servei d’Urgències de l’Hospital Comarcal Sant Jaume de Calella, han creat, de forma gratuïta, per millorar el treball diari de les infermeres i infermers.
 
NDCalculator para enfermeras fa més fàcil la realització del càlcul, alleugereix el volum de treball i, sobretot, augmenta la seguretat del pacient pediàtric al evitar l'error de càlcul i que es donin sobrecàrregues de líquids. Així doncs, introduint quatre variables (dosi pautada, presentació disponible, ml de dissolvent i concentració màxima) l’aplicació dóna un resultat definitiu de quin ha de ser el volum final de dissolució, d’una forma ràpida, còmoda i senzilla.
 
- Què porta a dues infermeres a embarcar-se en un projecte com aquest?
 
M. Fernández - “Fa uns 4 o 5 anys ja vam començar a treballar el que és l’administració de medicació endovenosa en pediatria. Des de llavors, hem anat investigant i treballant molt el tema dels fàrmacs en pediatria intentant simplificar-ho al màxim.”
 
D. Sansano - ”Com que ja teníem l’ordre mèdica informatitzada, vam pensar en introduir d'alguna manera el càlcul del volum final en l'ordre mèdica. El problema que tenim a urgències es que a vegades et segueixen pautant medicació de paraula. I fins que no tens accés a l'ordre mèdica passa una estona, en la que tu ja has administrat la medicació”.
 
M Fernández - “Aquí neix la idea. Una aplicació que fes el càlcul. Una calculadora que esdevingui una eina accessible i oberta per infermeria. Teníem clar que seria útil no només pel nostre hospital sinó que d’altres professionals la podien utilitzar a través dels dispositius mòbils.” 
 
- Va ser molt difícil recopilar informació per l’aplicació: com es feia, què havia de tenir, col·laboracions, etc.?
 
M. Fernández - “Si. Vam anar a varis llocs però, és clar, com nosaltres no tenim ajut econòmic, posar-se en contacte amb un programador era difícil. Llavors ens vam informar sobre com fer una aplicació de manera gratuïta, vaig preguntar aquí al Col·legi, a través de l’ITCOIB, i ells em van facilitar tot un llistat de frameworks que podria fer servir. Els frameworks són uns marcs de treball, són sistemes en que no cal saber programar, funcionen amb operacions lògiques i vas creant a base de unir peces, com un puzzle. En vam localitzar un que feia funcions matemàtiques complexes i, a base de mirar els tutorials i dedicar-hi hores i hores, vam aconseguir fer l’aplicació”.
 
 
 
- L’APP està destinada a nounats. Es pot utilitzar en casos d’adults?
 
M. Fernández - “Creiem que si, que el càlcul podria ser extrapolable. En nounats es fa servir aquest càlcul, amb la concentració màxima. Si en nounats és segur, que són els més petits, en un adult podríem fer servir el mateixos volums en pacients amb restriccions de líquids i com a volum orientatiu en la resta de pacients”.
 
- És difícil d’utilitzar l’aplicació?
 
M. Fernández - “La pròpia aplicació inclou una guia d’ús que t’explica com es fa el càlcul. En qualsevol cas, és obvi que es tracta d’una eina pensada per a infermeria pediàtrica i has de conèixer com es fan els càlculs. A partir d’aquí es tracta ja de tenir les concentracions dels fàrmacs. La nostra app és una eina però no substitueix en cap cas ni el coneixement ni la responsabilitat de la infermera o infermer, que és que administra i prepara el medicament, per tant ha de saber com es fan els càlculs i no errar en el procés”.
 
- Com està funcionant en quant a ús?
 
D. Sansano - "Ara mateix moltes companyes del nostre centre de treball ja l’estàn utilitzant. És qüestió de temps que es vagi coneixent i utilitzant ja que els que la fan servir n’estan molt contents”.
 
M. Fernández - “Tot just estem començant a donar-la a conèixer, encara cal molta tasca per posicionar-la. Estem en un entorn en el que hi ha moltíssimes aplicacions i en l'àmbit sanitari apareixen contínuament aplicacions molt interessants.”
 
- Quines són les línies d’actualització en les que treballeu?
 
M. Fernández - “Les companyes ens van començar a demanar els valors de les concentracions. Llavors, a les dues setmanes vam introduir els 10 primers valors, cosa que va donar lloc a la versió 2.0 de l’aplicació. Millores? Es podria introduir una nova pestanya per a la medicació oral. Realment, una pestanya amb una regla de tres simple perquè puguis calcular, per exemple, velocitat de sèrum, quantitats de líquids, etc.”.
 
- Creieu que pot esdevenir una eina clau per a la infermera?
 
D. Sansano - “Jo espero que si, però això ha de créixer. Les revisions, els canvis, els fàrmacs... El futur desenvolupament necessita de gent darrera donant suport i col·laborant ja que es tracta d’una app gratuïta.”
 
M. Fernández - “Només el fet de veure que les companyes l’utilitzen i que hi ha un canvi en la manera en que utilitzem les TIC com a eina professional, ja és un pas important. Estem molt contentes i engrescades en el projecte”.
 
 
NDCalculator para enfermeras està disponible actualment a Google Store per a dispositius Android. S’està treballant en entorn Apple per poder oferir-la per aquests dispositius en breu.