FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
19 de juny de 2012
    DSC04118gran.JPG
     
    Tècniques com el quiromassatge, la fitoteràpia o el reiki estan sent molt ben acollides per les infermeres, com a eines per afrontar les cures pal·liatives a pacients terminals. Així ho demostra l’estudi realitzat a l’Hospital Duran i Reynals per dues infermeres especialistes del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB). L’estudi mostra que en el servei d’oncologia de l’hospital barceloní, gairebé el 60% de les infermeres apliquen aquest tipus de teràpies a les persones que atenen.
     
    L’estudi, titulat “Formació i aplicació de les teràpies complementàries a les cures d’infermeria del pacient oncològic”, ha estat elaborat per la membre de la Comissió de Teràpies Naturals del COIB, Ana Belén Fernández i per la infermera d’urgències Trinidad Salvador. El document es va presentar el passat a la 16 de maig en el marc de les jornades sobre cures pal·liatives a oncologia organitzades per l’Hospital Son Llàtzer de Palma de Mallorca.
     
    Les teràpies complementaries (TC) són ja una realitat a les àrees de cures pal·liatives de l’Hospital Duran y Reynals. Segons Ana Belén Fernández, aquest interès es deu a que aquest tipus de tècniques “ofereixen la possibilitat d’acompanyar a les persones ateses d’una manera holística i més humana”.
     
    Segons les dades recollides per l’estudi, les TC serveixen per tractar situacions diverses relacionades amb l’impacte emocional de la malaltia o amb els efectes del tractament. Així, serveixen per pal·liar situacions de por, angoixa, depressió, insomni o, fins i tot, evitar les nàusees i els vòmits. 
     
    La investigació de les dues infermeres catalanes revela també l’alt grau d’interès que les TC susciten entre el col·lectiu infermer. Un 61% de les infermeres enquestades s’ha preocupat de rebre formació universitària sobre aquest tipus de tractaments per tal de poder-los aplicar de manera correcta.
     
    D’altra banda, el 66% de les infermeres participants denuncien la manca de facilitats per aplicar les TC al seu hospital. Entre els diferents entrebancs destaca la manca de temps. En un context hospitalari en el que les TC no estan contemplades en els protocols d’atenció, l’aplicació d’aquestes teràpies, representa per a les infermeres una sobrecàrrega en la seva  tasca.
     
    Aquest estudi constitueix la primera passa d’Ana Belén Fernández i Trinidad Salvador per endegar una sèrie treballs que aportin informació estadística completa sobre l’aplicació de les TC en les diferents especialitats i àmbits de la pràctica infermera.
     
    Consulta el resum de l’estudi.