Més de 140 infermeres presenten els seus projectes de recerca al Col·legi d’Infermeres de Tarragona
8 de gener de
2015
Durant aquesta jornada, que es va celebrar el passat 11 de desembre, tots els candidats van poder presentar els seus projectes en diverses categories: millor treball de recerca, millor pòster, beca al millor projecte de recerca, al millor treball de recerca d’estudiants d’Infermeria, al millor expedient acadèmic d’estudiant d’Infermeria de Tarragona i als millors projectes de cooperació humanitària.
La presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona, Cristina Díez, ha destacat l’alta participació per part d’infermeres i infermers que han accedit a aquesta convocatòria i la tasca realitzada des de la corporació per donar suport a l’àmbit de la recerca, des de totes les vessants.
Els treballs rebuts procedien d’infermeres que exerceixen en diversos àmbits, a l’hospital, a l’atenció primària, en atenció domiciliària o sociosanitària. I tots tenien alguna cosa en comú: la majoria de recerques estaven relacionades amb estudiar el benestar de les persones ateses.
Diez ha assegurat que les infermeres i infermers “fan molta recerca i sovint a costa d’un gran sobreesforç, ja que molts professionals investiguen fora del seu horari laboral”. Alguns d’aquests treballs, que han aconseguit un premi en metàl·lic, són tesis doctorals d’algunes infermeres.
El millor treball de recerca, amb un guardó dotat amb 600 euros, va recaure en la infermera de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona pel treball sobre Dolor neuropàtic en pacients oncològics en tractament amb Bortezomib: implicacions en les activitats de la vida diària, realitzat per Sònia Expósito.
El segon premi en aquesta mateixa categoria, dotat amb 400 euros, va ser pel treball Relació d’ajuda o counselling en la interacció social i vida quotidiana de les persones amb fibromialgia en una àrea rural de Catalunya, presentat per Pilar Montescó, Maria Luisa Panisello, Sara Romaguera, Maria Luisa Mateu, Montserrat Garcia, Maria Teresa Cubí i Lidia Sarrió, de la Universitat Rovira i Virgili i de l’Hospital Pere Mata.
El primer premi al millor pòster, amb 200 euros, va ser pel treball Ventilació mecànica no invasiva, tenim suficients coneixements? de les infermeres de l’Hospital Joan XXIII Laura Sánchez, Cristina Rodríguez, Cristina Amill, Desiree Luque i Noelia Custodio.
Les infermeres i infermers de l’Àrea Bàsica 1, 2, 3 i 4 de l’Institut Català de la Salut de Reus, Roser Pedret, Àngels Vinuesa, Mercè Timon, A. Ruth Silva, Llorenç Peralta, Dolors Jovani, Susanna Dalmau i Núria Martin, van obtenir el segon premi d’aquesta categoria pel treball Impacte d’una intervenció comunitària d’activitat física en població hipertensa, dotat amb 100 euros.
La beca al millor projecte de recerca, que compta amb 800 euros, es va entregar a les infermeres Isabel Font, Montserrat Roig i Helena Escoda, de l’Hospital Joan XXIII i la Universitat Rovira i Virgili (URV) pel treball Intervenció terapèutica. Millorar l’afrontament en el pacient amputat d’origen vascular o peu diabètic.
Guardó per a estudiants d’Infermeria
Jorge Martínez i Mireia Llauradó, de la URV, van obtenir el premi al millor treball de recerca d’estudiants d’Infermeria, per al seu projecte Descripció de les necessitats dels pacients ingressats en una unitat de cures intensives. Revisió bibliogràfica. La dotació del premi és de 200 euros.
El millor expedient acadèmic del grau d’Infermeria va ser per Marisa Porcar, que ha obtingut la quota col·legial gratuïta per un any. En el capítol de projectes de cooperació humanitària van resultar guardonats amb 3.266 euros cadascú, els treballs Projectes de salut materno-infantil a la provincia de North Wollo (Etiòpia), presentat per Natividad Azabal i Cases Maternals. Les cases de l’esperança. Per a la millora de la salut maternoinfantil en els països de renta baixa. La Lumière 2. Nembla. Ruanda, de la llevadora Susana Abajo.
Notícies relacionades:
Les claus per fer del tenir cura una autèntica revolució (19/12/14)