Pèrdua de desig sexual en el climateri, mite o realitat?
4 d’abril de2011
Sembla encara molt estesa la idea que la dona, amb el pas dels anys, perd completament l’interès pel sexe. Tres llevadores especialitzades en sexologia van fer caure alguns dels mites relacionats amb aquesta etapa de la dona, durant una taula rodona dedicada a la sexualitat en el climateri celebrada al Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona el passat 29 de març.
Durant la sessió, organitzada per la Vocalia de Llevadores del Col·legi, la directora de l’Institut de Sexologia de Barcelona, Francisca Molero, va afirmar que el climateri no és una malaltia, sinó una etapa d’identitat i maduresa de la vida de les dones.
Les dones tenen tendència a relacionar aquesta etapa amb l’aparició de possibles disfuncions sexuals, com ara el desig sexual hipoactiu o el trastorn d’adversió sexual. És per aquest motiu que encara es troba molt estesa la idea que la dona, amb el pas dels anys, perd completament l’interès pel sexe.
Molero va afirmar que no existeix cap disfunció característica durant aquesta etapa. Tot i això, és important cuidar la salut vaginal per preveure la debilitat muscular a la zona de la pelvis.
Aleshores, per què existeix aquesta creença? La professora de la Unitat Docent de Llevadores de Catalunya Helena Viñas va indicar que les relacions sexuals solen disminuir durant la menopausa, no per una pèrdua de desig sexual, sinó pel seu aspecte físic. També la manca d’experiència i altres influències socials i culturals poden ser factor que alteri les relacions sexuals.
Aquesta llevadora va oferir alguns consells a les assistents per tal d’avaluar la vida sexual de les usuàries, com l’entrevista de la història clínica i la capacitat de consultar a d’altres professionals especialitats en el tema. També va proposar abordar la sexualitat en el climateri al llarg del cicle vital i no un cop ja la dona s’hi hagi establert.
Per la seva part, la llevadora Marisa Drago va destacar l’important paper de les llevadores i les infermeres per atendre qualsevol tipus de consultes, ja que és necessari que aquestes professionals estiguin ben formades per atendre qualsevol tipus de consulta relacionada amb aquesta etapa.
Durant la sessió, la llevadora del Programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de Granollers Encarna Gascón va organitzar un taller de sexualitat en el climateri on les infermeres van assumir el rol d’usuàries.