Quins són els beneficis dels anticonceptius amb progestàgens davant dels tractaments d’estrògens? En quins casos estan indicats? Aquestes són algunes de les preguntes que va respondre la presidenta de la Societat Catalana de Contracepció, Neus Prat, durant la segona xerrada del Cicle d’Actualització per a Llevadores.
Aquests tractaments de gestàgens sols, que cada vegada incorporen dosis de progestàgens més selectius, redueixen els efectes secundaris dels tradicionals anticonceptius amb estrògens.
Durant la xerrada, celebrada el passat 20 de febrer, la ginecòloga Neus Prat, va assegurar que, malgrat els avanços que poden suposar aquests tractaments, la dona ha de triar quin tipus d’anticonceptiu vol utilitzar i, per damunt de tot, cal valorar el seu perfil i les seves necessitats.
Els anticonceptius amb progestagen són aptes per a dones en que estan lactant, alleugera els dolors de la menstruació, els possibles episodis de migranya i redueix les tensions mamàries i és més segur per a les dones fumadores majors de 35 anys. Per contra, pot produir sagnats irregulars o imprevisibles.
Existeixen en el mercat diverses presentacions d’anticonceptius amb progestagen, totes finançades pel sistema de salut. L’anticonceptiu oral més comú és el desogestrel, que provoca poques situacions crítiques per a les usuàries. Ha de prendre’s una pastilla diària durant els 28 dies seguits sense descansos entre un blister i l’altre.
Les dones també tenen al seu abast l’implant subdèrmic, que ha d’inserir-se a nivell subcutani. Aquest tipus d’anticonceptiu destaca per la seva eficàcia, pel fet que és de fàcil extracció i col·locació i perquè es produeix un ràpid retorn a la fertilitat després de l’extracció. Disminueix els possibles efectes secundaris i també la dismenorrea.
Els injectables trimestrals també són una de les altres opcions de presentació d’aquest tipus de tractaments. Aquest tipus d’anticonceptiu, té com a principi actiu l’acetat de medroxiprogesterona. Recordar que quan es deixa el tractament la fertilitat es recupera en un període d’ entre sis i nou mesos.
Entre els seus efectes secundaris, pot provocar un cert augment de pes corporal i també disminució de la densitat òssia, situació que es recupera i que és “absolutament reversible en el moment en que s’abandona aquest tractament”, va explicar la ginecòloga Neus Prat.
Una altra de les vies de presentació d’aquests anticonceptius és el dispositiu intrauterí del levonorgestrel, que també és un progestagen sintètic, i que es va alliberant en l’úter durant un període de fins a cinc anys.