FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
7 de desembre de 2012
    Què és per a tu la música? Dansa, alegria, vida, sensació, moviment, fortalesa, relaxació o moviment. Tots aquests conceptes s’inclouen en els efectes que provoca la música en l’ésser humà. La musicoteràpia, que avui Musicoteràpiaes troba especialment arrelada en el camp de l’educació especial de nens i en l’àmbit de la geriatria, és una disciplina que, a partir de la música, permet ajudar a millorar, reconduir o mantenir la salut.
     
    La psicòloga i musicoterapeuta Patrícia Martí va donar a conèixer els beneficis i les diverses aplicacions d’aquesta teràpia el passat 29 de novembre, en el marc del cicle d’aules introductòries en coneixement i pràctica infermera que organitza la Comissió de Teràpies Naturals del COIB.
     
    Martí, que durant la seva intervenció va introduir algunes activitats pràctiques de musicoteràpia amb el públic assistent, va explicar que la música ajuda a incidir en les àrees física, afectivo-emocional, cognitiva, social-relacional i espiritual de la persona. “Ofereix una connexió amb les emocions i ens ajuda a acompanyar a la persona cap a un estat anímic més alegre i menys tancat”, va apuntar.
     
    De totes maneres, la musicoteràpia no només ajuda a treballar vessants més alegres i lúdiques, sinó que és una disciplina que “permet treballar les pors i les frustracions de l’individu”, segons Martí. Així, aquesta teràpia, que fa un ús científic i sistemàtic de la música, té un gran ventall d’aplicacions i s’utilitza per mantenir, reconduir o millorar la salut.
     
    Actualment, aquesta tècnica encara té poca presència en el nostre sistema sanitari, ja que “sobretot s’utilitza i està més implantada en les escoles d’educació especial, amb nens amb discapacitat intel·lectual i en l’àmbit geriàtric, amb persones amb deteriorament cognitiu, ja que ajuda a evocar vivències i treballar els records, i a estimular-les cognitivament”, va explicar Martí.
     
    La musicoteràpia, que va néixer als Estats Units després de la II Guerra Mundial i que es va començar amb persones afectades per aquest conflicte bèl·lic, s’aplica en els àmbits de l’oncologia i també quirúrgic, treballant amb persones que estan a punt d’entrar a quiròfan i que necessiten controlar les seves pors i ansietats.
     
    També s’utilitza per ajudar les dones en la preparació al part i per incentivar la connexió, abans i després, amb el nadó. D’altres àmbits en els quals s’utilitza la musicoteràpia és a les unitats de cures intensives, en les cures pal·liatives, en el control del dolor i l’estrès, en nens amb malaltia de càncer i com a suport per ajudar a rehabilitar la marxa. 
     
    La música és una eina potent que ajuda a buscar moments de tranquil·litat, de calma i de relaxació. Després de mostrar-ho a través d’una sessió de relaxació amb música que es va realitzar amb el públic, Martí va insistir que aquesta teràpia ajuda a “treballar el concepte de focalitzar la nostra atenció en l’aquí i l’ara”. “No amb totes les persones podem utilitzar la mateixa música, cal triar en funció dels gustos i les vivències de cadascú”, va apuntar.
     
    La musicoteràpia encara està poc implantada en l’atenció a la salut de les persones i especialment en la pràctica diària de les infermeres. Martí recomana a les infermeres i infermers que utilitzin la música “en el vostre dia a dia, en les intervencions amb els usuaris i també amb els nens, ja que ajuda a apropar-se als més petits i a connectar amb ells”. 
     
    Després de la musicoteràpia, l’ho'oponopono serà la propera protagonista de l’aula que tindrà lloc el proper 20 de desembre. Aquesta tècnica ancestral persegueix, de manera molt senzilla i eficaç, harmonitzar la persona i les seves relacions.