Te previst realitzar el pròxim 25 d’abril la seva 1ª Jornada sota el títol ‘Reflexió i diàleg davant el deteriora-ment de l’atenció pública de la salut mental’. La jornada, que tindrà lloc a L’Espai Pujades 350, té com a objectiu celebrar el primer aniversari del MANIFIESTO DE ATOCHA, i compartir amb professionals, familiars i usuaris, les idees i accions realitzades aquest primer any a les diferents comunitats autònomes del país i les de la pròpia Plataforma.
La Jornada, que s’ha plantejat com un debat obert, comptarà amb la participació de diferents professionals com Àngels Vives, Núria Camps, Regina Bayo-Borràs, Begoña Olabarria, Lluis Albaigès, Letícia Escario i Teresa Morandi, entre d’altres. També hi intervindrà en la benvinguda la Directora de Programes del COIB, Núria Cuxart.
El naixement i activitat de la PSM s’emmarca dins de la situació de deteriorament progressiu de l’atenció pública a la Salut Mental a Catalunya. Una situació general de pèrdua del model integral d’assistència que, tal i com s’indica en el seu manifest, és resultat de les retallades, amb una disminució total del pressupost del 16% des de l’any 2010 (1.400 milions d’euros, segons dades del Sindicat de Metges de Catalunya). A la manca de pressupost, es suma també la reducció del salari del personal sanitari: una mitjana del 20% des de 2011.
Aquesta degradació, en l’àmbit de la Salut Mental, es tradueix segons la PSM en una atenció deficient en les àrees d’hospitalització psiquiàtrica, en estades més curtes – en molts casos sense cap atenció psicoterapèutica i amb altes molt medicalitzades- i en un malestar creixent de l’usuari i la seva família.
L’origen d’aquest moviment se situa en l’adhesió a la Declaració de Atocha del 26 d’abril de 2014, signat per professionals de diverses comunitats autònomes de l’Estat. La idiosincràsia de les entitats concertades d’atenció a salut mental a Catalunya - un model molt valorat a Espanya i Europa i diferent a la resta de l’Estat - fa que la plataforma hagi assumit entitat pròpia a fi d’avançar en el coneixement i comunicació de les mancances en l’atenció de salut mental a la sanitat pública.