Acord marc per protegir i posar en valor l’experiència del personal sanitari cooperant en els països originaris de l’epidèmia de l’Ebola
19 de març de2015
La Conselleria de Salut de la Generalitat, l’Institut Català de la Salut (ICS), el Consell de Col•legi d’Infermeres i Infermers de Catalunya, el Consell de Col•legis de Metges de Catalunya, la Unió Catalana d’Hospitals i el Consorci de Salut i d’Atenció Social de Catalunya han signat un acord marc de col•laboració amb l’objecte d’establir les línies d’actuació dels professionals infermer i metge com a cooperants en l’atenció en els països originaris de l’epidèmia del virus Ebola, així com en d’altres països on pugui aparèixer una emergència sanitària.
Aquesta iniciativa respon a la necessitat de respondre de manera coordinada i eficaç al repte d’aquest tipus de pandèmies. Les àrees de treball que estableix el acord marc són:
La concessió de permisos i excedències per a la incorporació a projectes de cooperació i humanitaris a països amb emergències sanitàriesEl reconeixement de l’experiència adquirida en aquestes situacions.
Assegurar la reserva de les places que ocupen ordinàriament els cooperants durant la seva col•laboració.
Garantir que l’absència del personal metge i infermer cooperants no repercuteixi als serveis prestats en el servei d’origen.
Valorar i regular la compatibilitat de contractes amb les organitzacions humanitàries que contracten al personal metge i infermer del sistema de salut.
Garantir la formació adequada del personal sanitari que es desplaci a la zona.
Garantir la cobertura d’assistència sanitària necessària mentre duri la missió.
Valorar les implicacions legals i fiscals derivades d’aquestes actuacions.
Garantir les condicions necessàries per a la repatriació segura en qualsevol supòsit.
L’acord marc recull també l’interès de les parts en organitzar conferències per promoure activitats de cooperació, investigació i docència o formació relacionats amb la malaltia causant de l’emergència de què es tracti així com facilitar el desenvolupament i intercanvi d’experiències entre els cooperants i d’altres professionals sanitaris.
Des que va esclatar l’epidèmia de l’Ebola, el COIB ha realitzat una tasca de seguiment de tota la informació disponible sobre aquesta malaltia i que ha estat a l’abast dels professionals infermers a través de la nostra web i xarxes socials. A través del nostre espai dedicat a l’Ebola hem recollit els protocols d’actuació, documents d’interès d’institucions nacionals i internacionals, així com tot allò que el COIB ha manifestat sobre la gestió d’aquesta malaltia per part de les autoritats sanitàries i el que fa davant per garantir la informació per a professionals de la salut i ciutadans. S’ha inclòs també les notícies més destacades en aquesta matèria i publicades pels mitjans de comunicació.
Tot aquest coneixement i documentació d’interès pel professional sanitari es continuarà actualitzant i, a partir d’ara, es podrà trobar dins l’espai de L’Observatori d’Actualitat i Responsabilitat Professional (ORIAP) de la nostra web.