L’Agència de Salut Pública de Catalunya presenta un protocol per informar sobre el virus Chikungunya
27 d’agost de2015
Davant de la demanda d’informació per part del COIB, l’Agència de Salut de Catalunya (ASPCAT) ha facilitat el Protocol de vigilància i control de les arbovirosis transmeses per mosquits a Catalunya, que ofereix un seguit d’instruccions amb l’objectiu d’informar a l’usuari quin tipus de virus és el Chikungunya, com es transmet, com es pot detectar i quin pot ser el seu tractament, entre d’altres informacions rellevants.
Tanmateix, també presenta un Informe dels casos de malaltia per virus Chikungunya a Catalunya durant l’any 2014. Així doncs, des de l’1 de juny de 2014 fins al 31 de desembre del mateix any, es van confirmar 70 casos (68 de malaltia aguda i 2 cròniques) de malaltia per virus Chikungunya, tots ells importats (principalment del Carib, el sud-est asiàtic i d’altres zones on aquest virus hi és present).
El virus Chikungunya és d’origen africà i es transmet per picada de mosquit. Els principals símptomes que presenta són febre i dolors articulars intensos (especialment als canells i turmells).
Per tal d’evitar la infecció, és convenient evitar les zones on aquests insectes es reprodueixen (per exemple, dipòsits d’aigua), aplicar repel·lents a la pell i utilitzar peces de roba de colors clars i que cobreixin la major part de la superfície del cos.
No hi ha cap tractament específic per a la infecció amb els virus Chikungunya sinó que es tracta d’un tractament simptomàtic amb paracetamol, ibuprofè o naproxèn i l’ús de medicaments antiinflamatoris no esteroïdals (AINE) per alleujar el dolor agut i la febre. També és aconsellable evitar prendre àcid acetilsalicílic. La simptomatologia i l’artritis poden durar vàries setmanes, però rarament provoca la mort del pacient.
Accedeix a la Nota Informativa de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT)
Per a més informació:
- Chikungunya, Canal Salut. - Chikungunya, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).