FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
10 de març de 2014
    ImatgeTNweb.jpg
     
    Alicia Ponce, presidenta de la Comissió d’Infermeria Naturista i Teràpies Complementàries del Col·legi d’Infermeria de la Regió de Múrcia. Infermera i professora de teràpies naturals a la Universidad Católica San Antonio de Murcia.
     
    Jose López, vocal de formació i relacions institucionals de la Comissió d’Infermeria Naturista i Teràpies Complementàries del Col·legi d’Infermeria de la Regió de Múrcia. Infermer de l’àmbit quirúrgic de l’Hospital de los Arcos del Mar Menor.

    El Col·legi d’Infermeria de la Regió de Múrcia va crear fa dos anys la Comissió d’Infermeria Naturista i Teràpies Complementàries. Els infermers Alicia Ponce, la seva presidenta, i Jose López, un dels vocals, han estat recentment al COIB per conèixer d’aprop tota la feina feta per la Comissió de Teràpies Naturals i Complementàries. Asseguren que s’enduen moltes idees i sobretot una gran força per seguir lluitant a favor del reconeixement d’aquestes teràpies i aconseguir que s’acrediti la formació que ofereixen, dificultat que també comparteixen amb el COIB.
     
    La comissió de teràpies al vostre Col·legi es va crear l’any 2012. Vàreu rebre el suport inicial que esperàveu?
     
    J.L. Al Col·legi hi havia un sentir entre les infermeres sobre la necessitat que les teràpies naturals hi tinguessin una cabuda institucional. L’any 2012 va néixer la comissió, que consolida de manera oficial el grup que anteriorment havia treballat. El recolzament inicial per part de la Junta de Govern no va ser unànime, però avui en dia el suport és total.
     
    A.P. Nosaltres estem molt segurs del que fem, però sempre estàvem entre l’espasa i la paret, perquè hem de demostrar constantment que el que fem té uns beneficis cap a la població. Però el nostre saber estar ens ha ajudat a tirar endavant i recentment el reconeixement de la Unesco en un curs que oferim al Col·legi ens ha ajudat molt. Seguim avançant i no parem, perquè tenim inquietuds.
     
    Quines activitats oferiu des de la vostra comissió?
     
    A.P. Estem oferint formació, amb molt bona resposta per part de les col·legiades i col·legiats. De moment, el que estem oferint és una base general i introductòria del que són les teràpies naturals i la infermeria naturista. En el marc del nostre programa d’enguany també impartim tallers introductoris de flors de Bach, reflexologia podal, drenatge limfàtic, acupuntura, quiromassatge o reiki.
     
    J.L. Aquest curs introductori, denominat Enfocament naturista com a instrument en les cures infermeres ens l’han acreditat des de la Conselleria de Sanitat de Múrcia i posteriorment hem rebut el reconeixement de la UNESCO i la UNESCO-Heritage per a la protecció del patrimoni inmaterial, cosa que ens ha ajudat molt a avançar. Ha estat un reconeixement a la tasca feta.
     
    Com han rebut les infermeres l’impuls de les teràpies naturals des del Col·legi?
     
    A.P. La nostra aposta és molt clara en aquest sentit. Intentem fer poc però amb bases sòlides i de bona qualitat. I sobretot sempre oferim aquelles teràpies que compten amb una evidència i que tenen una base científica.
     
    J.L. La resposta per part de les infermeres de Múrcia ha estat bastant bona. Oferim una formació seriosa, rigurosa en la metodologia. Per a nosaltres això és fonamental, perquè al nostre entorn hi ha molta formació no reglada.
     
    Els infermers sempre hem hagut de fer més esforços per demostrar més que d’altres professionals. I nosaltres com a infermers que apliquem les teràpies naturals hem de demostrar-ho doblement. Demostrar els beneficis de tenir una visió més humanista sempre costa, ja hi comptem amb això.
     
    Al COIB hi ha cursos en teràpies naturals que no han aconseguit l’acreditació per part del Consell de Formació Continuada. Us passa el mateix a Múrcia?
     

    J.L. La situació a Espanya és de disparitat total. Hi ha cursos en teràpies naturals que s’acrediten en una comunitat autònoma i a l’altra no. Tot i que cada vegada s’acredita més la formació en aquest àmbit, cal unir esforços per pressionar i fer possible que ens deixin de tirar enrrere l’acreditació de cursos, com ara ens passa. 
     
    A.P. Ens emportem molta força interna cap a Múrcia. Fa poc que ens han tirat enrrere un curs de fitoteràpia per part del Consell de Formació Continuada de la Conselleria de Sanitat de Múrcia.
     
    ImatgeTNCOIBweb.jpgConeixeu el sistema del Diploma d’Acreditació i Capacitació en Teràpies Naturals que s’ofereix des del COIB?
     
    A.P. Del COIB ens emportem moltes idees, com noves propostes per treballar en la formació o el sistema del DAC, que ens ha semblat molt interessant, o la Setmana Natural, que ens ha semblat molt atractiva. Creiem que encara és d’hora per fer-ho, però ens agradaria molt en el futur.
     
    J.L. Totes les aportacions que pugui fer el COIB ens han semblat molt interessants. De moment la nostra projecció i capacitat és més limitada. Anem pas a pas, però intentem avançar de manera sòlida.
     
    En quina situació es troba l’aplicació de les teràpies naturals al sistema de salut de Múrcia?
     
    A.P. Es tracta d’una activitat que, com a la resta d’Espanya, està sense regular ni tampoc està introduït al sistema sanitari públic. Si que s’estan fent petits avanços i hi ha casos, de moment petits indicis, de professionals que estan utilitzant el reiki en alguns centres de tractament oncològic
     
    J.L. Hi ha professionals, que de manera particular, ho apliquen, però no es tracta d’una aplicació generalitzada.
     
    La regulació de les teràpies naturals pot ajudar a donar seguretat a l’usuari?
     
    A.P. Haurà d’arribar el moment de la regulació. La població cada vegada ho està utilitzant més i s’haurà d’abordar en un moment o un altre.
     
    J.L. Són molts els professionals que utilitzen les teràpies naturals, també les infermeres. El més important és que la població pugui discernir a on va i on no i en mans de qui es posa. Regular aquest àmbit crec que pot ser una bona cosa per a l’usuari, que en molts casos és l’agent més dèbil. Si es regula, de totes maneres, s’haurà de donar cabuda a molts sectors diferents i fer un treball consensuat i seriós. 
     

     
    Fes clic aquí per consultar l'entrevista en castellà.