Catalunya ofereix 142 places per a infermeres residents que cursin especialitats
2 d’octubre de2013
A Catalunya s’ofereixen, per la convocatòria d’aquest any, 142 places de formació per aquelles infermeres, que una vegada superat l’examen que tindrà lloc el proper 1 de febrer de 2014, vulguin començar a cursar els dos anys de l’etapa de residència per a les especialitats. En tot l’Estat espanyol s’ofereixen un total de 961 places.
Aquestes són algunes de les informacions que s’inclouen en la convocatòria 2013 per accedir a les especialitats infermeres via residència que s’ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat. Fins el proper 4 d’octubre, les infermeres i infermers interessats en presentar-se a l’examen poden presentar les seves sol·licituds.
Per tal d’aclarir dubtes i informar sobre l’itinerari formatiu de cada especialitat, previst en els plans formatius, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona ha celebrat una sessió informativa amb l’assistència d’infermeres i infermers especialistes, oberts a respondre qualsevol dubte sobre els diversos plans formatius.
La xerrada, que es va tenir lloc el passat 30 de setembre, va comptar amb la participació de les infermeres Isabel Quintana i Cristina Ortega, que van explicar els tràmits administratius que s’han de seguir per presentar la sol·licitud que permet presentar-se a la prova, que tindrà lloc el proper 1 de febrer a Madrid, així com els principals aspectes del sistema de formació del resident.
El sistema de selecció consisteix en un exercici de 180 preguntes d’elecció múltiple més 10 de reserva i la nota definitiva es calcula en base al 35% de la nota mitjana de les deu millors notes que s’obtinguin a la prova. També es té en consideració els mèrits de cada infermera aspirant.
A Catalunya, les especialitats infermeres de geriatria i de treball no ofereixen enguany cap plaça, places que sí que s’oferten en d’altres comunitats autònomes de la resta d’Espanya. “L’oferta de places es responsabilitat de cada comunitat autònoma”, va assegurar Ortega.
El pla formatiu de cada especialitat s’articula a través de les unitats docents, que han de poder garantir als alumnes els dipositius i centres necessaris per tal que aquests puguin realitzar la formació pràtica, que durant l’etapa com a residents es combina amb la formació teòrica.
Reconeixement de les especialitats en llocs de treball
Actualment, per a la majoria d’especialitats a Catalunya encara no estan reconeguda en els llocs de treball i, per tant, mantenen la mateixa categoria professional que les infermeres generalistes. “Aquest és un repte pendent”, va alertar Ortega.
Durant la xerrada, la infermera resident en infermeria familiar i comunitària, Arantxa Paños, va explicar a la resta d’aspirants algunes qüestions a tenir en compte de cara a la preparació de la prova. “Fer simulacres d’examen és una bona manera de preparar-se i que ensenya a gestionar el temps. Jo em vaig preparar a través d’una acadèmia, però es pot fer per lliure”, va explicar.
Aquesta infermera està satisfeta d’haver superat aquesta experiència i de l’itinerari que ha escollit, però reconeix que “la vida de resident és dura: moltes guàrdies i moltes hores”. Tot i així, segueix mantenint que li agrada i que, al cap i a la fi, això és el més important, reconeix.