Contribuir a fer visible l’aportació de les infermeres a la societat, el gran repte davant de les especialitats
20 d’abril de
2015
El passat dia 13 d’abril, un centenar d’infermeres van poder tractar aquests temes i d’altres referents a les especialitats amb representants de l’administració, del món acadèmic, d’equipaments sanitaris i del COIB. La principal conclusió va ser que l’actual sistema d’especialitats no s’ajusta to el que caldria a la realitat de la pràctica infermera. Tot i així, moltes intervencions al debat van insistir que la professió ha d’aconseguir que aquest sistema imperfecte serveixi per fer visible l’aportació de les infermeres a la societat.
Alguns dels temes destacats van ser la manca de desenvolupament de l’especialitat medicoquirúrgica, la falta de places per cursar l’especialitat d’infermeria del treball per la via d’infermera interna resident i si el fet de convertir-se en especialista representa millorar les condicions laborals dels professionals.
El mètode emprat per parlar de tot això va ser innovador. En comptes d’estructurar l’acte en una sèrie de xerrades, es van proposar continguts i debats sobre els principals temes al voltant de les especialitats. D’aquesta manera els assistents van poder adaptar la discussió en funció de les seves preocupacions.
El participants van poder intercanviar opinions i demanar aclariments amb representants del Departament de Salut, del Ministeri d’Educació, del món universitari, d’empreses contractants d’infermeres i del propi COIB en tres parades d’una línia de ferrocarril imaginaria que va partir de la inquietud per fer-se especialista per arribar a discutir les sortides professionals.
Vull ser especialista
Entre els experts del COIB i del Departament de Salut que van respondre els dubtes dels assistents la opinió va ser unànime: abans de plantejar-se l’estudi d’una especialitat, cal pensar en com això encaixa amb el propi projecte professional.
En aquesta primera parada es van tractar les vies i recursos existents per accedir al títol d’especialista. Entre d’altres es va comentar l’accés a places de Infermeres Internes Residents (IIR),que permeten formar-se en la pràctica d’un servei en un equipament sanitari. Actualment a Catalunya, entre les sis especialitats desenvolupades hi ha 200 places d’aquest tipus, que es convoquen en funció de les necessitats que es consensuen entre les administracions autonòmica i de l’Estat. En aquests sentit, el COIB va reivindicar el paper dels col·legis professionals a l’hora de definir el número d’especialitats i poder participar en la definició de les places a convocar. Una participació que l’administració es va comprometre a impulsar.
També es va parlar de possibilitat de cursar o l'especialista a l'estranger o fins i tot de les oportunitats que, el fet de ser especialista, pot representar a nivell laboral a d’altres països. En aquest sentit i des de l’equip de la Oficina d’Informació Professional a l’Estranger (OIPE) es va apuntar que no existeix un marc europeu ni internacional comú per a la convalidació d’especialitats. Per això van recomanar estudiar amb molt deteniment quin seria el país de destí per poder planificar bé el trajecte.
El viatge de la titulació
En aquesta segona estació del debat, el procés de convalidació de títols anteriors a l’actual sistema d’especialitats va centrar bona part de la conversa. Des de l’últim desenvolupament de les especialitats infermeres, l’any 2005, en sis noves àrees de coneixement: llevadores, salut mental, salut laboral, pediatria, salut familiar i comunitària, geriatria i medicoquirúrgica, s’han rebut més de 110.000 sol·licituds d’accés per a la via excepcional a tot l’Estat i acreditació que tenen un temps aproximat de tràmit de 2 anys cadascuna.
Les infermeres participants en el debat van insistir que la ordenació de 2005 “va arribar tard i no s’ajusta a les necessitats de la professió ni de la ciutadania” com va assegurar un dels assistents, “Els sistemes de salut han de decidir quins serveis es donen i per tant quins professionals necessita”. Es va tractar també especialment la manca de desenvolupament de l’especialitat medicoquirúrgica fruit de la la manca de consens professional entre les infermeres i resultat també del nom d’una especialitat que no s’ajusta a la perspectiva de l’atenció infermera.
Ja sóc especialista i ara què!
En aquesta última estació va arribar el moment de contestar una pregunta que va planejar durant tota la jornada: ser especialista representa millorar les condicions laborals i professionals de les infermeres?
En aquest cas, representants del món acadèmic i de departaments de recursos humans d’equipaments hospitalaris van coincidir en dir que el fet de ser especialista representa un avantatge ja que complementa el perfil professional de la infermera. També van comentar que és una via que obre la porta als estudis de doctorat i que aquesta és una possibilitat que no s’ha de deixar de banda donat que la recerca infermera és molt necessària per poder fer créixer la professió.
En canvi, van assegurar que no s’havia de caure en l’error d’especialitzar-se per “tenir una línia més al currículum o per obtenir un complement en el sou”. Es va defensar que els professionals siguin remunerats sempre en funció de la tasca que desenvolupen i no mitjançant complements automàtics al sou que s’aplicarien pel sol fet de tenir un títol o una experiència determinada i amb independència de si aquesta es du a terme o no.
La I Jornada d’Especialitats la van complementar una sèrie de tallers que van tractar la situació des de la perspectiva de cadascuna de les especialitats: Salut Mental, Llevadores, Infermeria del Treball, Infermeria Pediàtrica i Infermeria Medicoquirúrgica.
En breu, podreu consultar les principals conclusions d’aquestes trobades, així com de les conclusions generals de la jornada.
Per qualsevol dubte sobre la teva situació respecte a les especialitats o per informar-te sobre les possibilitats de fer-te especialista pots contactar amb la Oficina d’Informació Col·legial al telèfon gratuït d’atenció col·legial el 900 705 705.
Notícies relacionades
- El COIB organitza la I Jornada d’Especialitats com a espai de coneixement de la situació actual de les especialitats infermeres, 16 de març de 2015
Documents relacionats
- Especialitats Infermeres, informació general, documents i novetats.