FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
21 de febrer de 2012
    Les infermeres de l’hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona i Manresa (Althaia) col·laboren en un programa de cooperació amb l’hospital Saint John of God Hospital de Sierra Leone. Des de fa anys, infermeres d’aquests dos centres fan formacions a les infermeres d’aquest centre al país subsaharià.

    Les infermeres Montse Juncà, de l’hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, i Rosa Alsedà, de la Fundació Althaia, han donat a conèixer aquest programa, en el marc de la IX xerrada solidària que el passat 8 de febrer va organitzar el Col·legi per donar a conèixer experiències en el món de la cooperació. 

    Fruït d’un procés d’agermanament, infermeres i metges, especialment pediatres, realitzen estades puntuals en aquest hospital de Sierra Leone per recolzar els professionals del centre. El programa també implica a l’Escola Universitària d’Infermeria de Sant Joan de Déu.

    En el cas de les infermeres, a banda d’impartir formació a les seves homòlogues d’aquest centre sanitari subsaharià, també donen suport a l’hora d’atendre les persones que fan ús dels serveis d’aquest hospital i oferir recolzament per elaborar pautes d’higiene i protocols d’intervenció.

    Dins d’aquest programa va néixer el programa Apadrina, per finançar els tractaments dels nens de Sierra Leone. L’objectiu d’aquest programa és que cap nen cap nen deixi de ser tractat o ingressat al centre per manca de mitjans econòmics i que les famílies vagin a l’hospital a tractar el nen de seguida que apareguin els primers símptomes.

    L’acció de les dones a Nicaragua.

    En el marc de la mateixa xerrada també hi van participar els responsables del Col·lectiu de Mujeres Matagalpa, que van oferir un taller pràctic de sensibilització amb els assistents, seguint la metodologia basada amb les tècniques de Paulo Freire, l’anomenat pedagog dels oprimits.

    Des d’aquest col·lectiu, que treballa en la defensa els drets de les dones d’aquesta zona de Nicaragua, s’impulsa, entre d’altres accions, un programa d’alfabetització per a dones que atenen parts en les zones rurals. Es van formar aquestes dones alfabetitzadors que avui fan aquesta tasca de manera autònoma.

    També s’impulsa la formació de dones i homes escollits per les comunitats per poder oferir informació, prevenció, atenció bàsica i ús adequat de medicaments, segona la presidenta del Col·lectiu Mujeres Matagalpa, la infermera Anna Ara, que des de fa 25 anys treballa per la salut i els drets de la dona.

    Des d’aquesta organització, també s’ofereix suport i acompanyament a grups en situacions específiques, com prostitutes i persones que conviuen amb el virus de la Sida. Aquest col·lectiu també treballa, a través d’accions culturals i de participació social, a favor de la diversitat sexual.