Del model de transformació del sistema salut basc a la reforma sanitària d’Obama
3 de desembre de2012
El conseller de Salut del Govern basc, Rafael Bengoa, ha iniciat en aquesta legislatura un procés per transformar un sistema de salut basc excessivament fragmentat i focalitzat en l’atenció a la malaltia. Ara, Bengoa iniciarà un nou camí en la seva trajectòria professional, després que l’administració de Barack Obama l’hagi cridat per formar part de l’equip de treball que emprendrà la reforma del sistema sanitari.
El passat 15 de novembre, dies abans de conèixer-se el fitxatge per part d’Obama, Bengoa va protagonitzar el tercer debat organitzat per B Salut a Barcelona, on va explicar com aquest nou model, aplicat al País basc i basat en la gestió del canvi, ha permès realitzar reformes estructurals en el sistema sanitari.
Durant el debat, que es va celebrar a l’Espai Pujades, l’editora de la revista RISAI de B Salut i vicepresidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona, Glòria Jodar, va assegurar que ens canvis endegats a Euskadi han estat “transformadors” i “s’han situat bastant lluny de les mesures d’impacte immediat i únicament basades en retallades”.
Rafael Bengoa, que va entrar en l’equip de govern basc com a independent, va defensar la necessitat d’aplicar un model de gestió basat en la denominada planificació emergent, que busca gestionar de baix a dalt, és a dir promovent el suport horitzontal, i intentant equilibrar-la amb la gestió vertical –de dalt a baix-.
Bengoa, que va centrar la seva intervenció en explicar l’atenció a les persones amb situació de cronicitat, va assegurar que “el que és car no són els malalts crònics, sinó el model organitzatiu amb el qual són atesos”. “En el nostre cas, partíem d’un model massa fragmentat i medicalitzat d’atenció als crònics”, va afegir.
En el cas d’Euskadi, aquest gir en la gestió es va realitzar a partir de la creació de microsistemes locals, on els professionals de tots els àmbits de la salut treballen en equip i en xarxa, per fer el seguiment coordinat de la persona atesa. “Hem promocionat la innovació local, la comunicació i el treball col·laboratiu, així com la integració de les cures”, va apuntar.
El lideratge compartit, apostar per l’heterogeneïtat dels diversos models locals, si és necessari, i promoure un suport horitzontal són les claus per aquest projecte basc, que s’ha aplicat durant tota aquesta legislatura.
Bengoa va posar l’exemple de programes que s’han posat en marxa per prescriure una vida saludable i la promoció del rol actiu de l’usuari. “Les malalties són de l’usuari i els professionals ajudem. Més atenció a casa, a primària i menys a l’hospital”, va destacar.
Un líder transformador que compta amb els professionals
Pocs dies després de la seva participació en aquest debat, Bengoa ha estat cridat pel Govern Obama per treballar en l’impuls de noves formes de provisió per a persones amb malalties cròniques, en el marc del procés per a la reforma del sistema sanitari a Estats Units.
Després de conèixer aquesta notícia, el COIB ha manifestat la seva satisfacció per Bengoa i per la seva “magnífica” trajectòria professional. “Sabem, però, que perdem –tot i que esperem per poc temps- a un líder transformador que ha estat capaç d’innovar i d’apostar pel canvi confiant en tots els professionals del sistema de salut”, ha assegurat Glòria Jodar.