L’eficàcia de la intervenció infermera sobre la salut de les persones protagonitza els Premis de Reconeixement als millors articles de recerca del COIB
8 de novembre de2013
Els treballs ‘Evaluación de una intervención educativa grupal en el control de pacientes con riesgo cardiovascular’ i ‘The impact of genetic counseling on knowledge and emotional responses in Spanish population with family history of breast cancer’ (El impacte de la sensibilització sobre genètica i respostes emocionals en la població espanyola amb historia familiar de càncer de pit) han estat premiats pel COIB com les millors publicacions de recerca infermera, en l’àmbit nacional i internacional, respectivament.
Aquests premis es van lliurar el passat 17 d’octubre en el marc de la celebració de la II Jornada de Recerca Infermera del COIB. L’objectiu d’aquesta iniciativa és reconèixer aquelles infermeres que han participat a donar visibilitat a la producció del coneixement infermer, a partir de la difusió i la divulgació de la recerca infermera, tant a escala nacional com internacional.
Els dos estudis demostren la importància del paper de les infermeres a l’hora d’informar i acompanyar els usuaris davant d’una determinada situació de salut per tal de prendre decisions apoderades.
El primer dels guardons en lliurar-se va ser el de la millor publicació d’àmbit nacional. La guanyadora va ser la recerca dirigida per la infermera Núria Puig-Girbau i elaborada colectivament amb les infermeres Maria Magdalena Lladó, Maria Carmen Seco, Ana Gómez, Manuel Medina, Roser Riera i Guillem Pera.
Aquest projecte, que ha estat publicat per la revista ’Enfermería clínica’, ha demostrat que l’avaluació en grup estalvia temps a les infermeres i infermers i no va en detriment de la qualitat en l’atenció rebuda per part de l’usuari, ja que aquest tipus d’intervenció no fa que aquest es senti menys ben atès que en un context d’atenció individualitzada.
En l’àmbit internacional s’ha reconegut la qualitat del treball ‘The impact of genetic counseling on knowledge and emotional responses in Spanish population with family history of breast cancer’. Aquest article ha estat coordinat per la doctora en infermeria Esther Cabrera i elaborat en col·laboració amb Ignacio Blanco, Carmen Yagüe i Adelaida Zabalegui.
Publicat a la revista “Patient Education and Counseling” la recerca d’aquestes infermeres conclou que informar sobre els processos i tractaments del càncer de mama a la població amb un risc elevat de desenvolupar aquest tipus de tumor, no només millora les conductes preventives, sinó que redueix l’ansietat derivada de conèixer aquesta predisposició genètica.