En el seu posicionament, que ahir es va presentar al Departament de Salut, les entitats impulsores demanen a les conselleries de cada comunitat autònoma i també al Ministeri de Sanitat posar en marxa els mecanismes “necessaris” per “evitar accions intrusistes d’aquest col·lectiu, que poden provocar errors fatals per a la dona i el seu nadó”.
En aquest sentit, recorden que les primeres doules van aparèixer a la Grècia clàssica i que eren dones, ja mares, que n’aconsellaven a d’altres que ho serien, a partir de la seva vivència. Actualment, la doula existeix en d’altres països, anglosaxons i nòrdics, però amb “unes atribucions diferents de les que aquí està prenent aquest col·lectiu”.
Tot i que consideren important l'existència de grups d'ajuda mútua que actuen de manera voluntària i altruista, contribuint juntament amb les llevadores a la millora de la salut, alerten que: “l'intent de professionalització d'un col·lectiu que no està regulat competencialment, té certs riscos, ja que en determinades ocasions equivoquen el seu comès excedint en les seves tasques, arribant a oferir a les famílies serveis per als quals, realment no estan formades, acreditades ni capacitades”.
En aquest sentit, les entitats firmants recorden que des d’aleshores la societat ha evolucionat, així com també les professions sanitàries. En aquest sentit, insisteixen que la llevadora és la professional de la salut de referència de les dones, parelles i famílies que proporciona atenció integral en l’embaràs, part i puerperi, així com al nadó en la seva etapa neonatal.
Davant de l’actual situació, les entitats firmants insten a les dones a informar-se rigorosament a l’hora de triar qui és responsabilitza amb elles del seu embaràs, part i puerperi per prendre una “decisió conscient i responsable, sabent que al seu costat hi ha un professional amb formació basada en l’evidència científica, la llevadora, i una persona que en molts casos no té preparació sanitària, amb un bagatge basat en la seva pròpia experiència sobre la maternitat, la doula”.
L’adhesió del COIB a aquest posicionament es suma al document elaborat per la Comissió Deontològica que defineix el que representa una pràctica intrusiva i els mecanismes que té la corporació per fer front a aquest tipus de situacions.
Fes clic aquí per accedir al posicionament conjunt de la Associació Catalana de Llevadores i de la Federación de Asociaciones de Matronas de España (FAME) respecte al paper de la doula, que ha rebut l’adhesió del COIB.