FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
13 d’abril de 2011
    En el seu discurs inaugural durant l'acte A prop teu, la presidenta del Col·legi, Mariona Creus i Virgili, va denunciar que les infermeres i infermers treballen des de fa temps en “una situació límit”, per la manca estructural de professionals i la precarietat contractual del col·lectiu, situació que es pot deteriorar encara més per l’aplicació de les mesures de retallada anunciades a la Inauguració de la presidència del COIB, Mariona Creussanitat.
     
    Creus va advertir que les infermeres “no traspassarem mai la línia vermella”, que és la de la seguretat de les persones, quelcom que es pot posar en risc amb algunes de les mesures anunciades per part dels centres de salut i hospitals de Catalunya, fruït de la retallada pressupostària de la sanitat aplicada per la Conselleria de Salut.
     
    La presidenta del COIB va denunciar la “manca d’informació, poca pedagogia i excés de rumorologia” que s’està produint en els darrers dies. En aquest sentit, va advertir que el Col·legi no disposa d’informació contrastada, ja que la informació que el conseller de Salut va fer arribar a la corporació “no és la mateixa que arriba a les infermeres en els seus centres o a través dels mitjans de comunicació”.
     
    Segons Creus, des del passat mes de juliol, la contractació de suplències per cobrir vacants d’infermeres ha baixat en picat i ha augmentat el tancament de plantes hospitalàries i quiròfans, cosa que “deixarà moltes infermeres fora del sistema, a l’atur” i “el que és encara més important, sense cap tipus d’informació prèvia que els permeti planificar el seu futur”. 
     
    La presidenta del Col·legi va advertir que la corporació “tampoc té ara la informació que necessita per fer un anàlisi global” i va assegurar que des de fa setmanes s’ha començat a actuar amb la creació d’un observatori de seguiment de la retallada, a través del qual les infermeres aniran informant de la situació real.
     
    Igualment, els quatre col·legis catalans, a través del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, han creat un comitè de crisis, que es reunirà setmanalment per un seguiment dels ajustaments i, en funció dels resultats, posar-ho en coneixement de la Conselleria de Salut i de les infermeres i infermers.
     
    Durant la seva intervenció, Creus va reclamar al conseller que “tingui cura” perquè els possibles ajustaments es facin de “manera justa, lògica i proporcional” i que “s’actuï amb fermesa on calgui”, és a dir “amb les bosses d’ineficiència o en els organigrames de les organitzacions”.
     
    En aquest sentit, va demanar que s’actuï amb “seny” i “prioritzant les necessitats dels ciutadans” i que no es traspassi “la línia vermella” de la seguretat de les infermeres ni tampoc la dels ciutadans.
     
    Creus, que va recordar que Catalunya pateix des de fa anys una manca estructural d’infermeres, va reclamar al conseller que planifiqui per abordar la situació després de superar la crisis actual. “Què passarà després de la retallada? Quin és el programa de futur per a les infermeres”, va preguntar.
     
    Fuga d’infermeres
     
    “Les infermeres joves han de saber com han d’encarar el seu futur, si la professió la podran desenvolupar a Catalunya o hauran de buscar un altre país per poder exercir, com ja està passant actualment”, va apuntar.
     
    La presidenta del Col·legi va advertir que en els propers anys, quan s’hagi superat l’actual situació econòmica, “si manquen infermeres, haurem fet un mal negoci, ja que s’hauran invertit diners i talent en formar magnífiques infermeres i se n’aprofitaran els països del nostre entorn”.
     
    Demana la unió del col·lectiu
     
    Davant d’aquesta situació, va demanar unitat al col·lectiu d’infermeres i va prometre que el Col·legi seguirà fent totes les accions que estiguin el seu abast. En aquest sentit, va assegurar que és en aquests moments cal seguir disposant d’una corporació “forta” que “sigui capaç de projectar la fortalesa de les 38.000 infermeres i infermers de Barcelona”.
     
    “Disposar d’un Col·legi fort significa reforçar també el paper del col·lectiu i sobretot apropar-nos a la ciutadania, a la societat civil i a tenir una sola veu davant dels representants polítics”, va apuntar.
     
    Seguir tenint un col·legi “fort”
     
    Durant el seu discurs, Creus també va fer un balanç de la gestió i de la tasca desenvolupada pel Col·legi, des de 2002, coincidint amb el tancament d’un cicle, que es va iniciar quan va encapçalar la seva primera legislatura, que finalitzarà el proper 19 de maig, amb la celebració de les eleccions.
     
    Creus va destacar el sanejament econòmic de l’entitat, l’obertura de la nova seu, que ha permès incrementar les activitats, jornades, debats adreçats a les col·legiades i col·legiats, l’ampliació de serveis, com l’oficina d’atenció col·legial o l’impuls del Programa Retorn, o potenciar un discurs professional coherent i adaptat a les necessitats del col·lectiu.
     
    En aquest sentit va destacar la posada en marxa de diverses assessories professionals, com la de recerca o de l’exercici lliure, l’elaboració d’estudis i posicionaments sobre aspectes relacionats amb la professió o amb el debat sanitari i la celebració d’actes i iniciatives per projectar el rol social de la infermera.
     
    Fes clic aquí per descarregar-te el discurs íntegre.