El Col·legi inicia una ronda de contactes amb les direccions infermeres davant les mesures de retallada sanitària
10 de maig de2011
El Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona ha iniciat una ronda de contactes i reunions amb totes les direccions infermeres dels hospitals i centres d’atenció primària de la demarcació de Barcelona per valorar, de manera conjunta, els efectes que s’estan produint arran de l’aplicació de les mesures d’ajustament pressupostari i les properes accions que es poden produir en les properes setmanes.
Aquesta és una de les accions que està realitzant el Col·legi en el marc de l’Observatori de Seguiment de la Retallada Sanitària, que, entre d’altres mesures, inclou l’obertura d’una bústia que permet a les infermeres i infermers explicar de quina manera està afectant actualment les mesures d’ajustament pressupostari en el seu centre de treball o en la seva vida professional.
La presidenta del Col·legi, Mariona Creus i Virgili, i el secretari de la Junta de Govern, Josep París, es van reunir els dies 5, 10 i 11 de maig amb directores infermeres i d’altres comandaments infermers dels hospitals de la demarcació de Barcelona per tal d’analitzar la situació de la professió infermera davant del pla d’ajustament pressupostari anunciat per la Generalitat.
Durant aquesta primera trobada, que va tenir lloc amb les directores infermeres dels principals hospitals de la demarcació de Barcelona, es va coincidir en la necessitat de fer un front comú amb el Col·legi per tal de defensar la professió, ja que existeix una percepció real que el col·lectiu està patint un retrocés i que algunes de les mesures aplicades podrien posar en risc l’atenció a l’usuari.
En la majoria de casos, s’està produint una clara reducció encoberta de la plantilla estructural d’infermeres, ja que els ajustaments pressupostaris han obligat a expulsar del sistema sanitari a infermeres suplents que fins ara cobrien de manera habitual les dotacions infermeres.
Existeix també una apreciació real que aquestes primeres mesures de retallada en l’àmbit sanitari no estan afectant de la mateixa manera a d’altres col·lectius professionals i que s’estan posant en marxa de manera desigual en els diversos centres hospitalaris.
Impedir la reducció de dotacions infermeres.
En aquest sentit, les directores infermeres van advertir que la línia vermella que no es pot permetre traspassar és la ràtio infermera/usuari que hi havia en els centres l’any 2010, abans de posar en marxa les mesures d’ajustament pressupostari, xifra que no pot disminuir de cap manera.
La necessitat d’atacar les bosses d’ineficiència a dins de cada centre, el temor pels problemes assistencials que es poden produir amb el possible tancament de serveis i d’unitats i les dificultats que hi haurà en el futur per intentar fidelitzar les infermeres que realitzen suplències són d’altres preocupacions que es van posar sobre la taula.
En el cas del tancament d’unitats i de serveis, les directores infermeres van donar un toc d’alerta sobre la necessitat de poder planificar en el cas que es produïssin certs ajustaments. En aquest sentit, van defensar que es garanteixi la formació necessària per aquelles infermeres que, en el cas de tancar-se unitats, hagin de reubicar-se en d’altres àrees del centre.
Els assistents també van destacar el rol que té la infermera a l’hora de fer promoció i educació per a la salut i de facilitar que l’usuari participi i decideixi sobre el seu procés de salut. També van destacar el fet que la infermera és el professional està, de manera permanent, al costat de l’usuari.