El Consell de Col·legis d’Infermeres de Catalunya elabora una guia que demostra l’evidència científica de certes teràpies naturals
10 de desembre de
2014
El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya ha elaborat una guia de bones pràctiques elaborada a partir de la revisió de la literatura científica per tal de mostrar les evidències que actualment existeixen en l’ús de les teràpies naturals i complementàries i els possibles efectes beneficiosos en la salut de les persones.
El document, coordinat per la infermera Montserrat Gea i elaborat també per Joan Blanco, Cristina Esquinas, Jordi Martínez, Laura Otero i Josefina Vendrell, es va realitzar per donar resposta a les reticències per a l’acreditació de formacions vinculades amb les teràpies naturals i els perjudicis sobre la racionalitat científica.
Per a l’elaboració d’aquest informe s’han analitzat articles científics sobre les següents teràpies naturals: relaxació, txi-kung, tai-txi, ioga, acupuntura, digitopuntura, auriculoteràpia, xiatsu, reflexologia podal, tacte terapèutic i reiki, fitoteràpia, flors de Bach, musicoteràpia, cromoteràpia i aromateràpia.
En total es van identificar un total de 12.639 articles a través de les bases de dades procedents de SCIELO, PubMed, Cochrane i The Joannna Driggs Institute. A més, es van fer cerques manuals en bases de dades i pàgines webs d’institucions oficials o associacions científiques de reconegut prestigi. D’aquests articles identificats se’n van analitzar únicament els que tenien menys de cinc anys, escrits en anglès o castellà i que disposaven de tot el text complert.
L’estudi conclou que hi ha estudis científics que avalen els beneficis de la relaxació, el tai-txi, la ioga, la reflexologia podal, l’acupuntura o el xiatsu. En el cas d’altres teràpies, com l’ús de Flors de Bach, el tacte terapèutic o l’auriculoteràpia, tot i que existeixen alguns estudis que en demostren els beneficis, calen més investigacions, amb dissenys adequats, per poder confirmar-ho.
Indicacions amb evidència científica per cada teràpia
La guia, que analitza els estudis que s’aporten per cada teràpia, inclou també un resum de les indicacions de cadascuna de les tècniques i també el nivell d’evidència que les avala, en funció de la metodologia utilitzada.
En el cas de la relaxació s’han inclòs 65 articles, set articles per al txi-kung, 16 per al tai-txi, 23 per al ioga, 16 per a l’acupuntura, la digitopuntura, l’auriculoteràpia i el xiatsu, 11 per a la reflexologia podal, 18 per al tacte terapèutic i el reiki, 50 articles per a la fitoteràpia, quatre de Flors de Bach, deu per a la musicoteràpia i la cromoteràpia i 30 per a l’aromateràpia.
Reconeixement per part de l’administració sanitària
En el cas de les teràpies que el document no pot concloure que siguin eficaces, la coordinadora de la guia, la infermera Montserrat Gea, assegura que “cal seguir investigant, ja que els estudis que vam trobar són de baixa qualitat metodològica, però això no vol dir que no beneficien a les persones”. “En la majoria de casos el que passa és que no es financen estudis d’aquest tipus i, per tant, no existeixen estudis metodològicament ben dissenyats”, afegeix.
En el mateix informe, la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, Montserrat Teixidor, ja apunta que els resultats d’aquesta recerca “constitueixen un clar missatge a l’administració sanitària perquè les teràpies siguin tingudes en compte i reconegudes en aquells àmbits en què es mostren beneficioses”.
Accedeix a la Guia de bones pràctiques basada en l'evidència.
Entrevistes relacionades:
-
Montserrat Teixidor i Freixa. “Cal que la infermera es plantegi una actitud investigadora en la seva pràctica”. Degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya
-
Montse Gea: “Demostrar l’evidència de certes teràpies naturals és un argument per aconseguir l’acreditació de la formació”. Coordinadora de la guia
-
Montserrat Bayego: “Cal reconèixer l’aplicació de les teràpies naturals i permetre que es faci recerca amb les eines adequades”. Vocal de la Junta de Govern i responsable de la Comissió de Teràpies Naturals i Complementàries del COIB.