El Ministeri de Sanitat retorna l’atenció primària als immigrants no regularitzats. Una mesura insuficient i que segueix plantejant un conflicte ètic professional i laboral a les infermeres
1 d’abril de2015
El Ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, va anunciar ahir una rectificació parcial del Reial Decret-llei 16/2012 que convertia als usuaris de la sanitat pública en assegurats, deixant fora del sistema als residents no regularitzats així com ciutadans i ciutadanes discriminats per la seva situació laboral i social.
L’anunci del Ministre Alonso és una rectificació limitada. Els immigrants no regularitzats, que fins ara només podien acudir als serveis d’urgències, podran rebre ara atenció sanitària primària però seguiran sense disposar de targeta sanitària individual (TSI). És a dir que tampoc tindran un historial clínic, ni professional de la salut de referència assignat al seu seguiment.
Arran de l’aprovació de les mesures adoptades pel Govern d’Espanya el 2012 i que van afectar a la naturalesa, prestacions i, en conseqüència a l’atenció per a la salut dels ciutadans i les ciutadanes de Catalunya i de tot l’Estat espanyol, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers (COIB) va elaborar, en el seu moment, un document que analitza aquest reial decret i l’impacte d’aquestes reformes. En l’informe, la corporació ja alertava que la reforma representa l’abandonament de la universalitat en l’atenció sanitària i que deixa sense cobertura sanitària a amplis sectors, no només immigrants sense papers.
Aquesta norma contravé tots els codis ètics vigents en infermeria i posa en conflicte la vessant laboral i professional de les infermeres, doncs el sistema considera que determinades persones no tenen accés a l’atenció, però, en canvi, en l’exercici del seu deure, els professionals han d’atendre a tot aquell que ho necessiti.
El COIB va crear al 2012 un registre per aquelles infermeres i infermers que volguessin objectar davant de les mesures adoptades pel Govern central en el Real Decret de Llei 16/2012, de 20 abril, i en el Real Decret 1192/2012, de 3 d’agost, en vigor des de setembre de 2012.
La corporació recorda que les decisions ètiques sobre l’exercici corresponen a cada professional, però, en tot moment, oferirà la informació perquè les infermeres estiguin suficientment documentades, ja que la manca de precedents fa que no estiguin clares les conseqüències jurídiques que podria comportar l’incompliment de la normativa.