Els col·legis professionals traslladen al president de la Generalitat la greu preocupació de les infermeres per les retallades
16 de maig de2011
Els quatre col·legis d’infermeres i infermers de Catalunya han traslladat al president de la Generalitat, Artur Mas, la greu preocupació de les infermeres i infermers per l’aplicació de les mesures d’ajustament pressupostari i la situació que actualment està vivint la professió, amb un increment de l’atur i de la precarietat, especialment entre el col·lectiu més jove.
Representants dels col·legis professionals, a través del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, es van reunir el passat 12 de maig amb el president del Govern català per fer-li arribar de primera mà les dificultats que està patint el col·lectiu, especialment des del passat mes de juliol quan es van començar a aplicar mesures d’ajustament pressupostari.
Durant la trobada, els col·legis professionals van advertir al president Mas que el sistema de salut és eficaç, però que no és eficient i que, de cap manera, se’n pot fer responsable d’aquest fet a les infermeres. En aquest sentit, van demanar que s’aprofiti la gran capacitat gestora que té la infermera per poder optimitzar els recursos disponibles.
També li van transmetre que aquestes mesures d’ajustament pressupostari en l’àmbit de la salut afecten a un col·lectiu que, des de fa temps, ja està treballant en unes condicions límit, i que està mantenint la qualitat del servei a costa del seu sobreesforç professional.
En aquest sentit, els representants del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona van informar que el 33% de les infermeres i infermers que l’any passat van acabar els estudis estan actualment a l’atur, mentre que fa només un any, les infermeres que sortien de la universitat l’endemà ja estaven treballant.
La fuga d’infermeres formades a Catalunya que marxen a treballar a l’estranger, la situació d’aquestes amb contractes eventuals i amb un alt nivell de formació i que ara corren el risc de ser expulsades del sistema sanitari i la manca estructural de les infermeres van ser algunes de les qüestions que es van posar sobre la taula.
Durant la reunió també es va traslladar al president la necessitat que es compti amb el col·lectiu, ja que com a responsable de les cures és el professional clau si volem un sistema que promogui la promoció de l’autocura i la responsabilitat de la persona a l’hora de responsabilitzar-se de la seva salut.
Els col·legis professionals d’infermeres i infermers també van sentir que no s’hagi comptat amb la participació real i efectiva del col·lectiu en la presa de decisions de la política sanitària i van demanar que es planifiqui perquè, una vegada, superada la crisis, Catalunya no tingui dèficit d’infermeres en relació als països del seu entorn.
La reunió, que va acabar amb el compromís d’una nova trobada a la tardor per tal de poder anar fent seguiment de la situació, va comptar amb la participació de la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya i presidenta del COIB, Mariona Creus i Virgili, i dels presidents dels col·legis de Lleida, Tarragona i Girona, Josep Maria Camps, Ana Pedraza i Carme Puigvert, respectivament.
A la trobada també hi van assistir membres de les diverses Juntes de Govern dels col·legis, la directora d’Infermeria de la Conselleria de Salut, Marisa Ridao, i la infermera Amèlia Guilera, com a membre del Consell Assessor per a la Sostenibilitat i Progrés del Sistema Sanitari i el secretari general de la Conselleria de Salut, Francesc Sancho.