Els professionals de residències demanen crear una comissió conjunta entre les conselleries de Salut i Benestar
4 d’abril de2011
Les infermeres i la resta de professionals que treballen en l’àmbit d’atenció a les persones grans han demanat la creació d’una comissió de treball conjunta entre la Conselleria de Salut i la Conselleria de Benestar Social i Família de la Generalitat amb l’objectiu de millorar la coordinació entre aquests dos departaments.
Aquesta va ser una de les principals conclusions de les V Jornades Multidisciplinars Catalanes de Residències de Gent Gran que es van celebrar els passats dies 25 i 26 de març a l’Espai Pujades de Barcelona, amb la participació de més de 300 professionals vinculats amb l’atenció a les persones grans.
Els professionals van demanar a la Generalitat de Catalunya que deixi de mirar l’àmbit de les residències com el “germà pobre” del sistema d’atenció a les persones i que es valori la tasca i l’opinió que realitzen els professionals que treballen en aquests centres.
El comitè organitzador d’aquesta jornada, formada pel Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona i les corporacions professionals de metges, psicòlegs, advocats, fisioterapeutes i treballadors socials, van acordar que faran arribar la proposta de creació d’aquesta comissió a la directora de Institut Català d’Assistència i Serveis Socials.
La finalitat d’aquesta proposta és la de garantir i donar pes a l’atenció que es dóna a les persones grans des de les residències assistides i també comptar amb l’opinió i la participació efectiva dels professionals que atenen a aquest col·lectiu.
Durant la inauguració de les jornades, el secretari de la Junta de Govern del Col·legi, Josep París, va destacar la importància del rol de les infermeres que treballen en les residències. “Anem pel bon camí i cap a la direcció correcte, per tal que aquest àmbit de treball sigui cada vegada més reconegut”, va apuntar.
En el marc de les jornades, els assistents van poder assistir a taules rodones sobre aspectes vinculats amb l’atenció a les persones grans, el contracte de prestació assistencial, l’ús de les teràpies naturals i complementàries, la mediació en les persones grans o l’atenció al final de la vida.
La necessitat de seguir treballant en equip i centrar l’atenció cap a la persona i la seva família, augmentar la motivació dels professionals i trobar espais i organitzar jornades que permetin reflexionar sobre la pràctica diària de tots els professionals.
La jornada també va incloure una taula rodona per analitzar la realitat de les residències durant la nit, donar a conèixer el funcionament, la dinàmica, l’organització i les situacions amb les quals s’ha d’enfrontar aquest col·lectiu de professionals.
En aquest sentit, la directora assistencial de la residència El Redós, Anna Fabián, i la supervisora d’auxiliars de Residències de Catalunya, Anna Heredia, van mostrar la seva preocupació per la situació dels professionals que treballen de nit, ja que per gestionar situacions d’emergència no disposen dels mateixos recursos tècnics que durant el dia.