FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
14 de juny de 2012
    Emprenemgran.JPGEntendre la crisi com una oportunitat, trencar tòpics sobre la professió infermera, crear xarxes de col·laboració i lluitar pel lideratge i el reconeixement professional, van ser algunes de les prioritats per a l’exercici lliure, que es van compartir a la primera edició del cicle “Emprenent per la salut”,  celebrat el passat 7 de juny a la seu del COIB.
     
    Des d’un bon inici, va quedar clar que una activitat sobre l’exercici lliure de la infermeria no podria ser una conferència, sinó més aviat un col·loqui. Així, durant més de dues hores, la cinquantena d’assistents van participar en una conversa amb la infermera consultora Sol Muñoz, en la qual es van desgranar els grans reptes que afronta l’emprenedoria en infermeria.
     
    El primer dels reptes comentats va ser el canvi en l’actitud professional. En paraules de Sol Muñoz les infermeres “hem d’assumir que ens hem fet grans, ja estem a la majoria d’edat i per tant podem fer coses noves”.
     
    Els testimonis d’algunes de les infermeres assistents ho van demostrar: es van posar en comú projectes tan diversos com un servei coaching, l’assessorament a polítics, la mediació de conflictes o fins i tot, un servei de càtering orientat en la promoció d’hàbits saludables.
     
    I és que, segons Sol Muñoz, la tradicional polivalència dels professionals de la infermeria es presenta com un dels seus grans potencials de cara al futur. El camp professional per a les infermeres emprenedores es molt extens i resta gairebé verge.
     
    “La infermeria pot trobar encara nínxols professionals que no imaginem i que estan molt més enllà de l’atenció a hospitals i centres de salut, tasques necessàries i imprescindibles però que no són, ni de bon tros, l’únic valor que poden aportar les infermeres” va dir Sol Muñoz.
     
    Superar la dedicació exclusiva a l’acompanyament en la malaltia és capital per fer front al segon gran repte proposat la tarda de dijous passat: augmentar el prestigi de la professió infermera i fer que la societat canviï la imatge restringida que té dels professionals.
     
    “Generalment, la gent ens veu al peu del malalt, no se sap que tenim eines i capacitats per anar més enllà, que podem ajudar les persones a recuperar-se de les malalties o  a morir bé, però també a viure bé, a viure amb salut, sigui quina sigui la seva situació vital” va dir Muñoz, qui va afegir que “si no demostrem el que podem fer en aquest àmbit de la salut, el benestar i la vida, professionalment serà difícil generar la imatge necessària per ser percebuts com professionals necessaris.”
     
    La crisi com a oportunitat
     
    L’anàlisi del context actual no podia faltar donat l’impacte que la crisi econòmica pot tenir en els projectes professionals. En aquest àmbit Sol Muñoz va ser especialment clara: cal entendre la crisi com una oportunitat i perdre la por a assumir riscos.
     
    Innovar és essencial en un àmbit professional com l’exercici lliure, que en moltes de les seves possibles aplicacions resta encara inexplorat.  En l’actual context econòmic, es poden detectar fàcilment les noves necessitats de la societat i atendre-les des d’una perspectiva infermera.  
     
    Per perdre la por al salt al buit que representa iniciar un nou projecte professional, Sol Muñoz advocà per la creació de xarxes de col·laboració. “Un emprenedor no té perquè estar sol en el seu projecte i unint les seves habilitats amb les d’altres professional amplia l’abast dels serveis i ajuda a compartir idees i riscos”, va dir.
     
    El cicle “Emprenent per la Salut”  tornarà després de l’estiu amb noves sessions informatives sobre l’exercici lliure. A més, l’Àrea d’Exercici Lliure està preparant, per al curs 2012-2013,  un programa formatiu amb una forta vessant pràctica per a infermeres que vulguin emprendre projectes professionals propis.