FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
11 d’abril de 2013
    De tots els reptes que presenta exercir la professió per compte propi, el més important és saber com organitzar-se. El cicle ‘Emprenent per la salut’, una iniciativa de l’Àrea d’Exercici Lliure del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermeres de Barcelona Sessió amb Antonio de Alba(COIB), ha dedicat una sessió a explicar les diferents maneres d’exercir la infermeria com a professional autònom. 
     
    Com s’han de declarar els guanys, quina natura és la millor per constituir una empresa, què es pot i què no es pot desgravar o fins i tot si l’assegurança de responsabilitat civil cobrirà l’activitat per compte propi, van ser alguns dels temes més tractats en la sessió del passat dia 4 d’abril.
     
    En aquesta ocasió l’encarregat de moderar l’autèntic debat en que es va convertir la presentació, va ser l’especialista en dret tributari i mercantil Antonio de Alba. Durant més de dues hores, l’advocat va explicar conceptes com el tipus de tributació a seguir quan s’ofereixen serveis d’acompanyament en matèria de salut o les garanties legals que s’han de preservar en la pràctica d’aquest tipus d’activitats.
     
    La sessió però la van acabar protagonitzant dubtes concrets sobre les implicacions legals o comptables de les experiències concretes de les infermeres assistents. Així per exemple, De Alba va poder explicar la separació que existeix entre la responsabilitat civil de les infermeres en quant que professionals de la salut i les responsabilitats fiscals de les infermeres com a empresàries.
     
    D’aquesta manera, va deixar clar que encara que no s’estigui al corrent dels pagaments a hisenda l’assegurança civil, que el Col·legi manté a tots els professionals col·legiats, no es veuria afectada i cobriria qualsevol conseqüència de responsabilitat civil derivada de la pràctica professional de la infermeria.
     
    De Alba també va voler “trencar el tòpic” de que una infermera emprenedora només pot ser emprenedora i que una que treballa per compte aliè no pot emprendre. Així va explicar que “trobem cada cop més grups d’infermeres que per exemple treballen en un hospital i, al mateix temps, ofereixen, de manera privada, cursos formatius a equips de quiròfan.”
     
    Per la seva banda la coordinadora de l’Àrea d’Exercici Lliure del COIB, Montserrat Bayego va fer una crida a la creativitat i a la gosadia a l’hora de conceptualitzar un projecte d’emprenedoria.
     
    Bayego va advertir del perill de deixar-se endur per la forta vinculació al servei públic i tractar d’oferir complements assistencials a empreses públiques convertint la infermera emprenedora en un tipus d’assalariat de segona categoria.
     
    En aquest sentit l’experta infermera i empresària va exhortar a les emprenedores a ser agosarades i a oferir un servei privat sense tenir vergonya. “Si finalment has de col·laborar amb una institució pública, ha de ser un client més i tu la mestressa del teu propi negoci” va dir.

    Campanya de la renda 2012
     
    De Alba també va recordar que el COIB compta amb diverses assessories, que cobreixen els àmbits principals sobre els quals poden sorgir dubtes o necessitats concretes a una professional autònom.
     
    En concret va destacar el servei de gestoria que el COIB ofereix cada any a les infermeres de Barcelona durant la campanya de la renda i va recordar que ja es pot demanar hora per gestionar la declaració de l’any 2012 amb l’ajut dels assessors del Col·legi.
     
    ‘Emprenent per la salut’ és un cicle coordinat per l’Àrea d’Exercici Lliure del COIB, que vol acompanyar i ajudar a les infermeres emprenedores i a aquelles que volen emprendre un negoci, en el procés per fer realitat els seus projectes.
     
    Pots consultar els serveis d’assessorament del COIB a l’apartat assessories del menú d’aquesta web.